Artık her sektör rekabetçi kalabilmek için daha fazla robot kullanmak zorunda! Robotlar el becerilerini ve görme yeteneklerini arttırdıkça daha fazla sektörde iş görmeye başlamaktalar. Bu ay sizlere değişik sektörlerdeki robot uygulamalarından örnekler aktaracağım. İlk örneğimiz perakende sektöründen, Walmart’tan. Bu dünyanın en büyük cirolu perakende firmasının koridorlarında geceleri robotlar dolaşıyor. Bu robotlar raflardaki barkodları tarayarak stok sayımı yapıyor. Uygulama hızla yayılıyor.

Robotun biri depoda üst üste yığılı, değişik boyut ve renklerdeki kutuları kavrayıp rafa yerleştiriyor. Şimdilik yavaş çalışıyor. Bu işi insan her altı saniyede bir kutu yerleştirebiliyor. Oysa robotun çok kısa süre içinde saniyede bir kutu yerleştireceği ileri sürülüyor. 

Tesla’nın California’daki fabrikasında araba şasisi üzerinde çok sayıda robot eşzamanlı işlem yapabiliyor. Robotlar koltuk yerleştirdikten sonra uç tutucusunu değiştirip silecekleri yerine monte ediyor. 

Fuar robotu standları dolaşarak fuara gelemeyen ziyaretçilerin kendilerine kumanda etmelerine izin veriyor, böylelikle bulundukları yerlerden ürünleri görmelerine, demoları izlemelerine, sorular sormalarına olanak sağlıyor. 

Kalamış Marina’daki bir restoranda suşi siparişleri garsonlar tarafından değil, taşıma bandı ile sunuluyor. Tazeliği garanti etmek için bant bilgisayarı her tabağın ne kadar zamandır dolaşımda olduğunu izliyor ve müşterilere sunma süreleri dolanları banttan indiriyor.        

Hani dergimiz endüstriyel robotlar konusunda ama robot endüstri-hizmet sektörü ayrımı yapmadan darbeleri cömertçe herkese indiriyor.