Tasarımcı Joris Laarman Lab ve Hollandalı teknoloji girişim firması MX3D ile iş birliğiyle hazırlanan 3D teknolojisi kullanılarak yapılan Amsterdam'daki köprünün açılışını Hollanda Kraliçesi Maxima ve ABB'nin YuMi kolaboratif robotu birlikte gerçekleştirdi.

Hollanda Kraliçesi, YuMi'nin kurdeleyi makasla kesmesini sağlayan düğmeye basarak köprünün resmi açılışını gerçekleştirmiş oldu.

AKILLI YAZILIM KULLANILDI

Kentin ünlü kanallarından biri olan Oudezijds Achterburgwal'a tamamen paslanmaz çelikten yapılan ve geleneksel metal işçiliği MX3D tarafından gerçekleştirilen köprü için kaynak makinalarını 3D baskı robotlarına dönüştüren akıllı yazılım kullanıldı.

Geliştirilen yazılımı kullanan endüstriyel robotlar tarafından yapılan baskı Mart 2017’de başlamış ve büyük parçalar ayrı ayrı basılmış ardından bütün haline getirilmişti. 

GELECEKTEKİ PROJELER İÇİN ÖNCÜ OLACAK

Ayrıca köprüye yerleştirilecek 3D sensörler ile yapı kullanılırken vereceği tepkinin inceleneceği, bunun da gelecekte 3D baskılı yapıların potansiyeli ve metal işçiliği ile teknolojinin kesişimi ile ilgili daha fazla araştırma yapılmasına ön ayak olacağı bildirildi.