Yaskawa ve Wenglor iş birliğiyle, İstanbul Tuzla’da bulunan Yaskawa Robotics Center’daki demo alanında robotlu lazer profil kaynak takip ve yol verme sistemini hayata geçirdiler.

İnce kaynak ya da alın kaynağı yapmak isteyen üretici ve entegratör firmalara yönelik geliştirilen çözüm, kaynakta oluşabilecek pozisyon kaymalarından kaynaklanan hataları, boşlukları ve operatör hatalarını ortadan kaldırıyor, kalite kontrol imkânı veriyor. Böylece kullanıcılar, daha kaliteli, sorunsuz ve kolay kaynak yapma fırsatı elde ediyor.

Yaskawa Türkiye Robotik Bölümü Aplikasyon Müdürü Emre Pamuk ve wenglor Sensoric Electronic Cihazlar Türkiye Genel Müdürü Sinan Çakmakçı ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızın ilk bölümünü sunuyoruz.

İlk olarak iki firma nasıl bir araya geldi? İş birliği nasıl gerçekleşti? 

Sinan Çakmakçı: Zaten pazardan birbirimizi biliyoruz, tanıyoruz. Her iki firma da hem üreticilere/son kullanıcılara hem de entegratörlere çözüm sağlamak amacıyla ürün sağlıyor. Teklif Yaskawa’dan geldi ve demo alanlarında müşterilerine sunum yapmak istediklerini belirttiler. Biz de böyle bir projenin içinde memnuniyetle yer alabileceğimizi paylaştık. Çalışmalarımızın sonucunda da böyle bir çözüm ortaya çıktı. Çözümümüzün, müşterilerimize ve Türk sanayisine fayda sağlayacağına inanıyorum.

Emre Pamuk: Wenglor ile Türkiye’de ilk kez yerleşik bir ofis kurdukları dönemde, Wenglor Almanya ile olan ilişkilerimizden dolayı tanışmış, testler yapmıştık. Yıllar içinde entegratörlerimizin yönlendirmesiyle farklı markalarla çeşitli projeler hayata geçirdik. Son dönemde popüler olan lazer takip uygulamaları çokça talep edilmeye başlanınca müşterilerimize doğru çözüm sunabilmek, test ve uygulamalarını gerçekleştirmek adına bir proje için, Pazarlama Müdürümüz Can Bey (Ertaç) Wenglor Türkiye ile iletişime geçti ve akabinde kurulum yaptık. Yaskawa olarak kaynak çözümlerinde lazer sensörlü uygulamalar sunabildiğimizi göstermek ve demo işlemlerini gerçekleştirebilmek amacının yanında Wenglor’un de kendi ürününün tanıtılması için ortak bir çalışma yapmak istedik.   

Uygulamanız ile birlikte öncelikle neyi hedeflediniz?

S.Ç.: İlk hedefimiz, kurduğumuz robotlu kaynak takip sistemi demomuzda birçok farklı uygulamayı bir arada yapabilecek bir çözüm sağlamaktı. Her gelen parça farklı bir zaman olduğunu biliyorduk. Firma olarak en güçlü olduğumuz taraf müşterilerimize sağladığımız desteğimiz ve iş bitiriciliğimiz. Türkiye’de bu konuda tek bilfiil bulunan firmayız.  Türkiye’nin her bölgesinde 17 kişiden oluşan ekibimizle ürünlerimizin kurulum hizmetini en üst seviyede verebiliyoruz. Söz konusu uygulamamız kapsamında ise Yaskawa ile başarılı bir çalışma yaptık. Onlara ürünümüzle ilgili teknik detayları aktardık. Halihazırda Wenglor Almanya ve Yaskawa Japonya tarafından ortaklaşa geliştirilmiş ve Yaskawa’nın sistemiyle kolay entegre edilmiş bir arayüz yazılımımız var. Yaskawa Türkiye’den arkadaşlarımız, kendi sistemlerine rahat bir şekilde entegre ederek çalıştırabiliyorlar. 

Hayata geçirdiğiniz çözümünüz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Çözümünüzü, hangi amaca yönelik olarak pazara sunuyorsunuz?

E.P: Yaskawa’nın kaynak denince ilk akla gelen robot markalarından olması sebebiyle kaynak uygulaması üzerine çokça soru alıyoruz, bizden beklenen ise proses ile ilgili çözüm odaklı cevaplar oluyor. Bu çözümlerden biri de Yaskawa Robotics Center’da Wenglor ile hayata geçirdiğimiz lazer sensörlü olan çözümümüzdür. Genel olarak kaynak yolu bulma adına software veya hardware olmak üzere ComArc adında bir sistemimiz robotlarımızda Yaskawa harici ekipman kullanmadan uygulanabilmektedir. ComArc uygulamasında sistemde kaynak başlangıç noktası güncellenerek kayma, parçada çekme yaşanması vb. bir durumda robotun kendi kendine yolunu bularak devam etmesidir. Ancak bunu köşe kaynağında ve ağır kaynaklarda kullanabiliyoruz bu sebeple İnce kaynak ya da alın kaynağı yapmak isteyen özellikle sızdırmazlık testlerine tabi tutulabilecek parçası olan müşterilerimiz için bu çözümümüzü gösteriyoruz. Çözümümüz, alın kaynağında yol bulma yani rotanın takibi, rotanın sabitlenmesi, değişimi gibi sorunları algılaması için Wenglor’un lazer sensörünü kullanıyoruz. Bu sensörle birlikte kaynakta oluşabilecek pozisyon kaymalarından dolayı kaynak hatalarını, boşlukları (boşluklardaki akım ve hız ayarlarını değiştirerek düzeltmeleri) ya da parametre değişimlerini belirliyor, başka bir uygulamada ise sensör vasıtası ile kaynak yapmadan boşluk olup olmadığını ölçebiliyoruz. Dolayısıyla kalite kontrol noktasında da fayda sağlayan bir uygulamadır. 

S.Ç: Yaskawa ve Wenglor ortaklığıyla yaptığımız uygulamada, lazer profil kaynak takip ve yol verme sistemlerinin son kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlayacağını, nasıl çözümler sunacağını göstermeyi amaçlıyoruz. Yaskawa’nın test alanında demo çalışması için özel olarak seçilen robotun üzerinde Wenglor’un MLSL profil sensörü monte edilmiş, kaynak yapılabilir sistemlerle hazır bir şekilde bulunuyor. Bu sistemde müşterilerimizin, istedikleri parçaları getirip kaynak takiplerini yapabilmelerini sağlıyoruz. Kaynak yapılacak iş parçasındaki yüzeylerin (iki parçanın birleştirilmesi, iki yüzeyin yaklaştırılması gibi) her zaman rijit ve sağlam olması mümkün olmuyor. Kaymalar olabiliyor; hatta bu kaymalar milim hatta 4-5 cm boyutunda olabiliyor. Operatörlerin, uygulama alanında her zaman bunu takip etmesi mümkün olmadığı için robot kendini bu duruma göre adapte ederek parçanın yeni konumuna göre hareket etmesi gerekiyor. Mevcut öğretilen noktaların dışına çıkarak kendi noktalarını entegre edip aynı noktadan devam etmesi gerekiyor. Gerek yatay gerek dikey açısal değişimlerde kaynağın düzgün, kaliteli bir biçimde çıkması önem taşıyor.  Wenglor’un profil sensörü, robot kaynak torcuyla beraber çalışarak takibi sağlıyor. Bu takip sayesinde daha kaliteli, sorunsuz ve kolay kaynak yapmak mümkün oluyor. 

Uygulamanız ile kaynak proseslerinde müşterilerinize sağladığınız katma değeri paylaşabilir misiniz?

S.Ç.: Bir iş parçasının kaynağını yapmak için çok fazla fikstüre ihtiyaç duyuluyor. Uygulamamız, sabitlemeyi kolaylaştırarak hatasız hale getiriyor ve sorunu ortadan kaldırıyor. Bunun haricinde iki farklı parçayı bir araya getirdiğimiz için her iki parçanın da birbirine bağımlı ya da bağımsızlığı gerekiyor. Parçalardaki açısal değişimleri tolere edebiliyoruz. Uygulamamızın getirdiği en büyük avantaj, operatör kaynaklı hataların sistem tarafından düzeltilmesidir. Tüm hatalarda sistem kendini otomatik olarak kontrol ediyor ve doğru yolup bularak robotun doğru çalışmasına olanak tanıyor. Kaynak başlangıç noktasının bulunması, kaynağın yol boyunca takip edilip tüm noktaların izlenerek milimetrik olarak sağ sola dönmesi sağlanabiliyor. Kaynağın 200 µ, 0,2 mm hassasiyetlerle takibi gerçekleştirilebiliyor.

E.P: Yaskawa robota entegre edilen sensörü, kaynak yolu takibinin yanı sıra parçayı bulmak için de kullanıyoruz. Genel olarak İnce ve alın kaynağı olan parçaların bulunduğu durumlarda sensör devreye giriyor. Sensör öncelikle parçanın konumunu ve başlangıç noktasını belirliyor. Ardından ihtiyaç olduğu takdirde, parçadaki rota takibi fonksiyonunu lazer üzerinden aktif ederek online kaynak yapmaya başlıyoruz. İnce parça alın ya da köşe kaynağında direkt lazerle weaving yapılabiliyor. Başlangıç noktasını bulmanın haricinde kaynak yoğunluğunun ve doğruluğunun devamlılığını sağlamada da kullanılabiliyor. Lazer sensör ile bakamadığımız yerler olursa, Yaskawa’nın “Touch Sense” fonksiyonunu açarak torch ile başlangıç noktasını buluyor ve akabinde işleme devam edebiliyoruz ya da başlangıç noktasını lazerle bulup comArc takip fonksiyonuyla devam edebiliyoruz. Örneklendirildiği gibi Yaskawa fonksiyonları ile laser sensör beraber hibrit çözümler üretebiliyor.

Çözümünüz hangi sektörlere hitap ediyor? Performans açısından özellikle hangi uygulamalar öne çıkıyor? 

S.Ç.: Son 2 yıldır Wenglor’un 20’ye yakın kaynak takip uygulamasının kurulumunu yaptık. Kaynak ile ilgili olan her yerde, birçok sektörde kullanılıyor. Otomotiv yan sanayi, demiryolu, savunma ve havacılık gibi sektörlerde kaynak uygulamalarımız var. Ama performansın daha yüksek olduğu yerler, kısadan ziyade kayma ihtimalinin daha fazla olduğu ve daha performansa dayalı uzun kaynak uygulamalarında ihtiyaç duyuluyor. Uzun boyutlarda iş parçalarının fikstürlenmesi zorlaşıyor, kaymalar daha fazla oluyor ve çözümümüz tercih ediliyor. 

E.P.: Alın kaynağı, ince parça ve sızdırmazlık olan parçalarda çok fazla kullanılabiliyor. Daha uzun ve daha devamlı kaynaklarda, verimli ve doğru sonuçlar veriyor. Dolayısıyla sektörel olarak baktığımızda, örnek olarak yakıt tankı kaynaklarında sızdırmazlık olan yerlerde kullanılabiliyor. Bu tip uygulamalarda en önemli noktalardan biri robot, poziyoner ve laser sensör senkronize hareket edebilmesidir, Yaskawa robot, pozisyoner ve senkronize lazer takibini iyi bir şekilde yapan nadir markalardan biridir. Son dönemde de entegratör firmalarımız, bunu iyi bir biçimde değerlendirmeye ve bu tip sistemleri kurmaya devam ediyorlar. Bu tip sistemler için piyasada özelleştirilmiş sistemler de mevcut ancak Yaskawa ile basit bir robot aplikasyonuymuş gibi robot, pozisyoner ve lazer sensör takip sistemleri kurulabilir hale gelmiştir.

DEVAM EDECEK