OpenAL Amerika Birleşik Devletleri’nde, kar amacı gütmeyen ve araştırmalar yapan bir kurum. Projeye destek verenler arasında, Tesla’nın patronu Elon Musk’ın da olduğu, Gpt2 adlı proje, başarıya ulaştıktan sonra, etik nedenlerle, piyasaya çıkarılmayacağı açıklandı.

GPT2 KAREKTERİNİZİ KOPYALIYOR

Gpt2 adı veriler yapay zeka projesi, insan seslerini analiz ederek, kişilik karakterlerine göre, hangi durumlara ne tepki verdiğinizi hesaplıyor. Ve sizin olası bir senaryoda kuvvetle muhtemel söyleyeceğiniz bir düşünceyi metne çeviriyor. Proje nihayetlendiğinde, Gpt2’nin yazdığı metinler, gerçeğe o kadar yakın bulundu ki, projenin arkasındaki isimler, etik nedenlerle, ürünü piyasaya sürmekten vazgeçtiler. 

YAPABİLECEĞİNİZ KONUŞMALARI ÖNGÖRÜYOR

8 milyon web sitesinden elde edilen ve 40 gigabayt veri ile eğitilen proje, verilen bir metni analiz edip, o metnin dayanaklarına, söz yapısına, mantığına ve duygusuna sadık kalarak, devam yazısı geliştirebiliyor. Sadece ezoterik metinlerde sistemin başarılı olamadığı gözlemlendi. Gpt2’nin, ezoterizm dışında kalan konularda yapılan testleri ise beklentilerin çok üzerinde başarılı oldu. 

Yani sistem düşük maliyetlerle, sahte haber üretmeye, konuşmaları taklit edip, sosyal medyayı trollemekte son derece başarılıydı. Aslında bu riskler, bir insan tarafından yapılabilse de, Gpt2’nin çaba sarf etmeden çok daha hızlı sahte bilgi üretmesi korkuttu.

AMAÇ, KÖTÜ YAZILIMLARA DİKKAT ÇEKMEK

Proje yatırımcıları salt bu riskten dolayı da değil, bu tür yazılımlardaki kötüye kullanımda dikkatleri çekebilmek adına da, projenin piyasaya sürülmemesine karar verdi.

YZ adı verilen bu tür yazılımlarda, toplumsal fayda aranması gerektiğini vurgulayan, yatırımcılar, Gpt2’nin yazılımının detaylarını paylaşmayacaklarını açıkladılar.