Fanuc, her sektörde olduğu gibi metal işleme sektöründe de robotlarıyla yüksek katma değer sağlıyor.

Metal işlemede seri imalat uygulamalarının robotların en çok tercih edildiği alanlar olduğunu ifade eden Fanuc Türkiye Robomachine Satış Müdürü Özgür Bağ, “Metal işlemede, yüksek malzeme kalitemiz ve kontrol sistemlerinden gelen ayrıcalıklı yapımız ile bu çözümleri uzun süre ve arızasız olarak sağlamayı garanti ediyoruz.” diyor.

Metal işleme sektöründe özellikle hangi uygulamalarda robotlara ihtiyaç duyuluyor?

Metal işleme çok geniş bir kavram ancak biz “machinning center” diye tabir ettiğimiz metal işleme makinaları kullanılan sektörlere bakarsak, seri imalat uygulamaları robotun en çok tercih edildiği alanlardır diyebiliriz. Otomotiv başta olmak üzere, ardışık şekilde aynı parçayı yüksek adetlerde üretmeyi hedefleyen firmalar, insan müdahalesi gerektirmeksizin uygun bir robot ile bu işlemleri daha düşük maliyetlerle ve standart bir işlem hassasiyeti ile yapabiliyorlar.

Fanuc’un metal işleme sektörüne sunduğu özel yenilikçi çözümleri nelerdir? 

Kontrol sistemleri sağladığımız makina üreticileri haricinde, kendi ürettiğimiz makinaları söylemem gerekirse biz işleme merkezi olarak Robodrill ve tel erozyon makinası olarak Robocut modellerini üretiyoruz. Her iki makina için de özellikle yüksek hassasiyet ve tekrarlanabilirlik konusunda büyük bir avantaj sunuyoruz. Elbette her marka, karşılaşılan işleme sorunları için bir takım çözümler üretiyor ancak Fanuc, yüksek malzeme kalitesi ve kontrol sistemlerinden gelen ayrıcalıklı yapısı ile bu çözümleri uzun süre ve arızasız olarak sağlamayı garanti ediyor. Örneklemek gerekirse, tel erzoyonda en çok karşılaşılan gündelik problemlerden bir tanesi tel kopmasıdır. Bunun çeşitli nedenleri var ancak Fanuc, teli tekrar yerine takıp işleme kaldığı yerden devam etme noktasında ayrıcalıklı bir çözüm sunuyor; su tankını boşaltmaya gerek kalmadan 200 mm Z mesafesinde otomatik olarak tel takabiliyoruz ve işleme kaldığımız yerden devam edebiliyoruz. Bu özellik, problemin çözüm süresini oldukça kısaltıyor ve dolayısıyla maliyet anlamında ciddi bir avantaj sağlıyor.        

Fanuc robotları/makinaları metal işleme sanayinde hangi özellikleriyle öne çıkıyor?

En büyük avantajımız, işe özel çözüm üretebilmemiz ve bu çözüme sürekli ve zamanında destek verebilmemizdir. Her makina ve robot için sınırsız sayıdaki opsiyonlar ile makinamızı ve robotlarımızı yapılan iş için customize edebiliyoruz. Bu hem gerekli olmayan, kullanılmayacak donanımın maliyetini ortadan kaldırıyor, hem de neredeyse size özel üretilmiş, işinize özel bir makina ile verimli çalışmanızı sağlıyor. 

Sektörde yatırım yapmak isteyen/planlayan yatırımcılara neler tavsiye edersiniz? Nasıl bir yol haritası çizersiniz?

İşin başında doğru seçimler yapmak çok önemli. Burada değerlendirilmesi gereken en önemli parametre, yatırım sonrası alınacak desteğin kalitesi ve sürekliliğidir. Bunu yapabilen firmalar, ilk yatırım maliyeti olarak yüksek görünse de, uzun dönem kazanımları anlamında bunu kesinlikle geriye ödeyebilir pozisyondadır. Bir başka değerlendirme konusu da sektörel eğilimler olmalıdır. Artık hangi sektörde olursa olsun, firmalar otomasyon konusunun önemini kavramış durumunda. Yatırım sonrası hedeflerin ve üretim adetlerinin büyümesi ile otomasyona olan ihtiyaç daha da fazla olmakta. Dolayısıyla maliyet anlamında ilk etapta otomasyon yatırımı yapılamıyorsa dahi, ilerisi için geçisin daha kolay ve düşük maliyetli olacağı, sektörel teknoloji geliştirebilen firmalar ile yola çıkılması gerektiğini düşünüyorum. Fanuc olarak tüm gayemiz, firmaların bu gelişim süreçlerinde yanlarında bulunabilmek ve partnerlik yaklaşımı ile çözüm ortağı olabilmektir. Teknoloji ve altyapı olarak tüm unsurlarımızla bu uygulamaları yapıyoruz ve firmaların yanında yer alıyoruz. 

Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?

Fanuc, teknoloji üreten bir firma. Bünyemizdeki her 3 mühendisten bir tanesi Ar-Ge departmanında görevli. Öncelikli olarak hedefimiz, var olan alanlarda yeni teknolojiler geliştirmek ve potansiyel alanlarda öngörülerde bulunarak yeni bir bakış açısı getirmek. Sektörü ya da büyüklüğü farketmeksizin üretim yapan her firmaya firmamızı takip etmesini, yapılan etkinliklere iştirak etmesini ve sosyal mecralardaki yayınlarının dikkatlice değerlendirmesini tavsiye ediyorum.