1964 yılında kurulan, su bazlı iç ve dış cephe boyaları üretimi ile faaliyetlerine başlayan, ardından çimento esaslı yapı kimyasallarını ürün gamına ekleyen Halimoğlu Fasarit Boya, inşaat sektörünün önde gelen firmalarına güvenilir ve yüksek nitelikli ürünler sunuyor. Çimento esaslı yapı kimyasalları üretiminde kapasite artışına gittiklerini belirten Halimoğlu Fasarit Boya Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Kaya, gerçekleştirdikleri robot yatırımı ile de hem paletlemede yaşadıkları darboğazı çözüme kavuşturduklarını hem de çalışanlarını ağır iş yükünden kurtardıklarını belirtti. 

HIZLI TESLİMAT İLE SATIŞLARI ARTTI
Bünyelerinde üç adet robot kullandıklarını ifade eden Halimoğlu Fasarit Boya Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Kaya, sektörün robot kullanmaya başlayan ilk firması olduklarının altını çizerek, “Kayabaşı’ndaki Yapı Kimyasalları Üretim Tesisimizde robot kullanıyoruz. Robot yatırımı yaptıktan sonra paletlemede yaşadığımız darboğazı çözüme kavuşturduğumuzu gördük. Bunun neticesinde hızlı teslimat ile birlikte satışlarımızda artış yaşandı.” diye konuştu.

Kaya robot yatırımı ihtiyacının ortaya çıkışı hakkında şunları söyledi, “Robotla ilgili ihtiyacımızın doğması ilginç oldu. 2012 yılının sonunda çimento esaslı yapı kimyasalları üretiminde kapasite artışına gittik. Yaptığımız fizibilite çalışmalarında tek vardiyada 150 ton üretim kapasitesi olduğunu hesaplıyorduk, ancak uygulamada üretim tarafında özellikle palete dizme konusunda bir darboğaz oluşuyordu. Kapasite artışının ardından palet dizmeyi iki personele çıkardık. Ancak iş yükü ağır gelmeye başladı.

Otomatik üretim hattının her gün 6 bin torba üretim kapasitesi var. Her gün 25 kg’lik torbalardan, iki personel yaklaşık 2 bin 400 torba paletleyebiliyordu. Bu da bir kişinin üzerinden 30-40 ton civarı yükün geçmesi demekti. Oluşan bu darboğazın neticesinde 2013 yılında paletleme robotu ile tanıştık. İki personelimizden biri de sağlık sorunları nedeniyle izin alınca robot yatırımı yapma kararımızı hızlandırmak zorunda kaldık.”    

ENTEGRATÖR FİRMA SEÇİMİ ÖNEMLİ
Robot yatırımı öncesinde entegratör firma seçiminin önemine değinen Kaya, “Firmalar ilk kez yatırım yaptıkları zaman konu ile ilgili tecrübeleri olmadığı için markadan ziyade entegratör firmanın katkıları ön plana çıkıyor. Entegratör firmanın yönlendirmesiyle, sisteminize en uygun robot ihtiyacının tespiti, robot kol için tutacak (kıskaç) tasarımı ve seçimi önem arz ediyor. Biz Varlık Makina firmasından destek aldık. Onların yönlendirmesiyle ABB markasını kullanmaya başladık. Söz konusu robotumuz tesisimizde sorunsuz bir şekilde beş yıldır çalışıyor.” dedi.

Gelecek dönemde robot yatırımı yapmayı düşündüklerini belirten Ozan Kaya, “Grout ve tamir harçları, desenli kaplamalar gibi daha spesifik ürünlerimizin üretimini yaptığımız ikinci hattımızda palete dizme şu an manuel olarak yapılıyor. Bu hattımızın, üretim ve satış kapasitesi açısından tonajı her geçen gün artıyor. Satışlarımızın artmasına paralel olarak, bu alanda da bir robot yatırımı yapmayı planlıyoruz.” diye sözlerini tamamladı.

4. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi ücretsiz kayıt için: