Geleneksel robotlar kaynak, boyama, manipülasyon türü imalat işlemlerini işgörenlere çarpmamak için izole edilmiş hücrelerde gerçekleştirirken işbirliği robotlarının böyle bir tehdit oluşturmaması fabrikalara yepyeni bir hava getirdi. Sensörler ve ekstra hareket mekanizmalarıyla donanarak yüksek emniyet düzeyine sahip olan işbirliği robotlarının aynı ortam içinde işgörenlerle iş paylaşımı yapması robot kullanımının önünü iyice açtı. 

* * *

Ana fikri bağımsız ve izole çalışmak değil, işgörenlere yardım etmek olan işbirliği robotları yüksek fiziksel eforun gerektiği, örneğin ağır yük kaldırma ve tekrarlı yük kaldırma gibi imalat işlerinde yaygın katkılar sağlar oldular. Yanındaki insanın asistanı olarak çalışan işbirliği robotları yer yer yüksek hassasiyet gerektiren saat üretimi gibi operasyonlarda da boy göstermeye başlayınca Endüstri 4.0’ın öngörüsüne uygun rolleri üstlenebildikleri kanıtlandı. 

* * *

Geçmişe kıyasla bu şekilde daha fazla karmaşıklaşmış olan insan-robot sisteminin kendi halinde çalışmaya bırakmak yerine optimize etmeye uğraşmanın fabrika ortamını ve robot pazarını olumlu etkileyeceğini düşünen üretici firmalar insan vücudunu modelleme amaçlı simülasyon yazılımları geliştirerek robota nasıl daha fazla yük aktarabileceklerini, böylelikle işgörenleri nasıl daha rahat ettirebileceklerini araştırmaya başlamış bulunmaktalar. 

Robotçuların ergonomist olmalarını kim beklerdi ki!