Her öğretinin uygulanmasında modele gerek bulunur. Örneğin toplam kalite yönetimi için EFQM modeline, Tedarik Zinciri Yönetimi için SCOR modeline, Proje Yönetimi için PMBOK modeline başvurulursa daha hızlı ve daha az hata yapılan deneyimler yaşanır. Yol haritası anlamına gelen model şirketleri deneme-yanılma yapmaktan korur. Endüstri 4.0 için de iki model geliştirilmiştir. Bunların daha çok tercih edileni “Platform Industrie 4.0” organizasyonunca geliştirilen Reference Architectural Model Industrie 4.0 (RAMI 4.0)’dir

RAMI 4.0 önerdiği referans yapıyı şu başlıklarda toplamış; şirketler arası yatay entegrasyon, şirket içi düzeylerin dikey entegrasyonu, siber fiziksel sistemler, mühendislik uygulamaları ve çalışanlar için sosyal altyapı. RAMI 4.0 bu yapıların her birine üç konu dahil etmiş; hiyerarşik düzeyler, yaşam çevrimi dönemleri ve mimari katmanlar. Hiyerarşik düzeyler; bağlantılı dünya, şirket, iş merkezi, makina, kontrol cihazı, saha cihazı ve ürün olarak en üstten alta iniyor. Yaşam çevrimi de ürün tasarımı, üretim, hizmet sunumu ve ürünü kullanımdan kaldırma aşamalarına ayrılıyor.  Mimari yapı ise iş süreçleri, ekipman işlevleri, gerekli veriler, verilere erişim, gerçek dünya ile dijital dünya arasındaki entegrasyon başlıklarına ayrılmış. 

Ciddi, Endüstri 4.0’a bilimsel yaklaşan firmalar artık “ERP ile MES’i entegre ettim, büyük veriyi analitik yazılımlarla analize tabi tuttum, bakımda arttırılmış gerçeklik uyguluyoruz” tarzında değil RAMI 4.0’ın yukarıdaki terminolojisi ile konuşuyorlar. RAMI hem Endüstri 4.0 teorisini sistematik biçimde yansıtıyor, hem de uygulamaları disipline ediyor.