Toplam Üretken Bakım (TPM) arıza önlemenin ötesinde ekipmanların daha fazla üretmelerini sağlayan  bir Japon öğretisidir. Bu yönüyle diğer bakım bakım yaklaşımlarının önüne geçen TPM’in ismindeki “toplam” kelimesi ile fabrikanın tüm ekipmanlarını herkesin katılımı ile geliştirme anlamına gelir. Arızayı kabul edilemez duruş olarak tanımlayan TPM önceliği performans düşüşlerini önlemeye verir. Bu amaçla yağlama, parça değiştime gibi geleneksel bakım işlemlerine değil, ekipmanın tasarımını yükseltmeye odaklanır. Geliştirilen tasarım  yorulma, çizilme, kir birikmesi, çatlama, gevşeme, ısınma, yıpranma gibi olayları yok eder. 

Ancak TPM burada durmaz ve ekipmanları adındaki üretkenliğe uygun yapıya kavuşturmak için uğraşır. Bunun için daha az fire verecek, daha kısa sürede ısınıp kararlı çalışma moduna ulaşacak, daha hızlı çalışacak, daha az enerji tüketecek bir yapı öngörür. 

* * *

Firmalar satın aldıkları ekipmanları geliştirmeden kullandıkları takdirde rekabet avantajı sağlayamaz. Aynı ekipmanı kullanan her firma aynı performans düzeyinde çalışır, aralarında anlamlı fark olmaz. Yalnızca firmalar ekipmanlarını kendileri yapar veya aldıkları makineleri TPM mantığı doğrultusunda geliştirirse çok şey değişir. Burada akla ekipman satıcısı niye ekipmanı en üst düzeyde gelişmiş olarak satmıyor sorusu gelebilir. Yanıt; kullanıcının ekipmanı çalıştırdığı için daha iyi tanıması dolayısıyla nasıl geliştireceğini bilmesidir. 

TPM becerisi olan firmalar rakiplerini geçerler.