Hakan Ömer Gider’in hazırlayıp sunduğu Etekteki Taşlar programına katılan OİDA Eğitim ve Danışmanlık Kurucu Eğitmen ve Satış Geliştirme Danışmanı Güven Bakırtaş zaman yönetimi üzerine bilgiler verdi.

Zamanı yönetmenin bir tutum meselesi olduğunu belirten Bakırtaş, insanlar zamanın değerini gerçek anlamda hissetmedikten sonra onu verimli kullansalar dahi bu yeterliliğe asla ulaşamadıklarını ifade etti.

ZAMANI ETKİN KULLANMAK İÇİN TUTUMU DEĞİŞTİRMELİ

Bakırtaş,” Ben kontrolü arttırma taraftarıyım. Yani günümün bir kısmı geçti geriye kalan kısmı nasıl daha verimli nasıl kullanabilirimden ziyade; hergün ve her hafta planlamalarla, verimli çalışma takvimleri ve yöntemleri ile zamanı planlamak daha önemli.” dedi.

Haftada 168 saatin olduğunu ve bu 168 saatin hayatımızda değer verdiğimiz her şey için fazlasıyla yeterli olacağını belirten Bakırtaş, insanların çoğunlukla biraz yoğunlukla karşılaştığında tutumundan dolayı veya bilişsel çarpıtmalar denilen zihni karıştıran durumlardan dolayı zamanı dar olarak yaşadıklarını ve bu tutumu değiştirmenin önemli olduğunu vurguladı. Bakırtaş, tutum meselesinin ancak insanın kendi kontrolü ile geliştirebilir olduğunu da belirtti.

3 KONTROL ALANIMIZ BULUNUYOR

Kişilerin 3 kontrol alanı olduğunu vurgulayan Bakırtaş, bu alanları şöyle anlatıyor; “1. alan bizim kontrol alanımız ve bu kontrol alanında bütün kararlar bize bağlı. İkinci bir alan var; bu alanda kararları alan biz değiliz ama kararları etkileyebiliriz. Mesela bir insanın sizi sevmesini veya duygularını kontrol edemezsiniz ama sevmesi için hareketlerde bulunabilirsiniz ve sempatik davranabilirsiniz. 3.'ü ise ne etki edebilen tarafta ne de kontrol edilebilen tarafta olduğumuz durumları kapsıyor.” dedi.

PANDEMİ 3. ETKİ ALANINA BİR ÖRNEK

Üçüncü etki alanına pandemi sürecini örnek gösteren Bakırtaş, “İçinde olduğumuz bu durum gayet iyi bir örnek; global pandemiyi bireysel olarak durdurma şansımız yok ancak toplumsal olarak durdurabiliriz. Bireysel olarak kendimizi korumak dışında yapabileceğimiz bir şey yok.” dedi.

Bakırtaş, böyle durumlarda nasıl bir tutum sergileyeceğimizin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.