Eve İş Götürme programına konuşan Crs Soft İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Cansu Dumlupınar, dijital dönüşüm üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Dijital dönüşümü, toplumsal ve sektörel ihtiyaçlara dijital teknolojilerin entegrasyonu ile çözüm yaratmanın ve buna bağlı olarak iş yapış şekillerinin ve kültürün değişmesi ve dönüşmesi olarak tanımlayan Dumlupınar, yaratıcılığı ve inovasyonu merkeze alarak geleneksel metodlardan daha verimli bir çözüm sağladığını belirtti.

DİJİTALLEŞME ADIMLARINI TAMAMLAMIŞ FİRMALAR FAYDASINI GÖRDÜ

Covid-19 salgını süreci, dijital dönüşüme adapte olmaya çalışan firmaların hayatını kolaylaştırdı diyen Dumlupınar, ekonomiden sosyal hayata, eğitimden sağlığa birçok alanda sistemlerin değiştiğini belirterek yapılamaz denilen durumların artık mümkün olduğunu ve özellikle e-ticaretin hızla geliştiğini söyledi.

Dumlupınar, “Bu süreçte sıkıntı yaşayan firmalar da oldu. Dijitalleşme adımlarını tamamlamamış firmalar özellikle faturalarını, imza süreçlerini, işlerini evden yürütme konusunda zorluk çekti. Oysa ki, dijital dönüşümün bir bacağı olan  elektronik dönüşüm, e-imza, e-fatura gibi çözümleri kullananlar bu süreçte fazlasıyla faydasını gördü.” dedi.

ZAMANDAN VE MEKANDAN BAĞIMSIZ HİZMET

Türkiye’de aktif işletme ve esnaf sayısının yaklaşık 4 milyon olduğunu söyleyen Dumlupınar, “Yaklaşık 600 bin firma e-imza gibi elektronik belge sistemlerine geçiş yaptı. Ancak bu 600 bin firmanın yaklaşık yüzde 30’u pandemi sürecinde sistemlere geçiş yaptı çünkü ister istemez ihtiyaç haline geldi.” açıklamasında bulundu.

Dumlupınar, diğer firmaların da hızlı bir şekilde e-ticaret sistemlerine geçiş yapacağını düşündüklerini belirtti.

Sistemlere geçişin firma istedikten sonra onlar için kolay olduğuna dikkat çeken Dumlupınar, “Başlangıç aşamasında insanlar tedirgin oluyor çünkü manuel yürüyen hayatları dijitalleşmeye geçince çok daha farklı olacakmış gibi geliyor. Oysa ki, dijital hayatın en büyük getirisinden bir tanesi zamandan ve mekandan bağımsız şekilde hizmet verebilmek. Daha ucuz, kolay ve hızlı bir şekilde işlerini halledebilirler. Bir direnç oluyor firmalarda ancak yaşayarak bu direnci kırıyorlar ve her zaman ulaşabilecekleri bir firma ile çalıştıklarında hayatları daha da kolaylaşıyor.” ifadelerini kullandı.

2.8 MİLYAR TASARRUF SAĞLADI

Gelir İdaresi’nin verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 28 milyar belgenin elektronik ortamda düzenlendiğini söyleyen Dumlupınar, “2014 yılında bu süreç resmi olarak başladı. Her sene geçiş yapan firmalar var. Aslında bir zorunluluktu ama pandemi ile birlikte isteğe bağlı geçişlerde olmaya başladı. Elektronik ortamlardan yapılan 28 milyar belge Türkiye’ye 2.8 milyar TL tasarruf sağladı.” dedi.

Maddi tasarrufun yanı sıra şirketlere çevre dostu bir duruş da sağladığını vurgulayan Dumlupınar, elektronik belge sistemlerine geçiş yapan firmaların daha kazançlı olduğunu ve Türkiye ve sektörler açısından da mutlu edici olduğunu belirtti.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.