Etekteki Taşlar programında Hakan Ömer Gider’in sorularını yanıtlayan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kamil Taşkın, yalın üretim ve yöntemleri üzerine ST Endüstri Rayoda bilgiler verdi.

Yalın yönetimi fazlalıklardan arınma olarak nitelendiren Taşkın, kavramın ilk olarak Japonya kültüründe orataya atıldığını belirtti.

Yalınlaşma denildiğinde maliyetin ele alınıp diğer kısımların ele alınmadığında amacına ulaşamayacağını dile getiren Taşkın, Japon işletmecilerinin bunu çok iyi başardığını ve yalın üretimi anlamak için kaynağının iyi anlaşılması gerektiğini belirtti.

“EKİP RUHU İLE ÇALIŞMAK ÖNEMLİ”

Yalın yönetimlerin bir ekosistem olduğunu ifade eden Taşkın, büyük firmaların yalın yönetimleri kısmen daha iyi uyguladığını ancak KOBİ’lerin bu süreçte eksik kaldığını kaydetti.

İşçilerin işyerine alınmasından itibaren bir sistemin yapılması gerekiyor diyen Taşkın,”Örneğin, sizin eğitimlerinizi anlayamayacak bir işçiyi  işletmenize kattığınızda yalın yöntemler işe yaramayacaktır. “ dedi.

İşletmelerin atladığı en önemli noktanın yalın uygulamaları topyekün düşünmemek olduğunu belirten Taşkın, ekip ruhu ile çalışmanın da önemli olduğuna vurgu yaptı.

“DEGERLİ KISIMLAR ORTAYA ÇIKARILMALI”

Türk insanı çalışırken çok özverilidir diyen Taşkın, yalın üretimde olan işlerimizin değerli kısmını ortaya çıkaramadığımızı kaydetti. İşçilerin çalıştığı zamanlarda değer ürettikleri anların belli olmadığını ve bu üretkenliğin ölçülmediğini belirten Taşkın,  yalın üretim felsefesinin ortaya koyduğu 3 temel israf olduğunu ifade etti.

“3 İSRAF ÇEŞİDİ VAR”

Taşkın,”Bu kavramlar Japon işletme literatürüne girdiği için bu şekilde ifade edilir. Örneğin; birincisi Muri’dir. Aşırı yük anlamına gelir. Bazı insanlar çok çalışır bazıları az çalışır. Bu da dengesizliği yani Mura’yı oluşturur. Bazen de işlerin yapılışlarından dolayı israf oluşur. Bu da Muda’yı temsil eder. Bunlara biz 3 israf modeli diyoruz.” ifadelerini kullandı.

“YÖNETİCİLER ISRARCI OLMALI”

Yalın yönetimlerin artık global bir kavram olduğunu ve bunu kullanmayan işletmelerin başarılı olmasının şansının olmadığını belirten Taşkın, özellikle ekonominin dalgalı olduğu zamanlarda taleplere göre üretimin söz konusu olduğunu ve stoksuz çalışıldığı için de maliyetlerden tasarruf edildiğini kaydetti.

Taşkın, özellikle yöneticilerin bu yöntemleri uygulaması konusunda ısrarcı olması gerektiğini ancak bu şekilde sürdürülebilir olacağını da sözlerine ekledi.