Endüstri Radyo’da Can Karadut’un sorularını yanıtlayan Kavis Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Maniş, günümüz cami projeleri ve tasarımları üzerine Eve İş Götürme programında bilgiler verdi.

Yapı sektöründe camiler ve tarihi eserler üzerine uygulamalar ve projeler yaptıklarını belirten Maniş, 47 yıldır sektöre hizmet verdiklerinin altını çizdi.

GÖRSELE UYGUN MALZEME SEÇİMİ YAPILIYOR

Geçmişten bugüne geleneksel mimarinin modern mimari ile buluşturulması konusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Maniş, ar-ge araştırmaları yaparak ve eğitimler vererek yapılarda bu uygulamaları kullandıklarını ifade etti.

Maniş, “Camilerimizde özellikle proje ve tasarım anlamında çok ciddi eksikler vardı ama biz son yıllarda bu konuda ciddi öncü çalışmalar yaptık. Yeni mimari görseller oluşturduk.” dedi.

Maniş, kullanılacak malzemeleri görsel uygunluğa ve şehir planlamasına katkı sunacak şekilde seçtiklerini de vurguladı.

“BUGÜNÜN KÜLTÜRÜYLE İNŞA EDİYORUZ”

Yeni teknolojilerle eski tip camilerin uyumu konusundaki eleştiriler üzerine de değerlendirme yapan Maniş, bu konunun çok hassas olduğunu ve özellikle son 5-10 yıldır yapılan camilerin birbirini taklit eden nitelikte olduğunu belirtti.

Maniş, “Bizim bu konuda katkımızın olduğunu düşünüyorum. Camilerimizi daha modern, bugünün kültürüyle ve malzemesiyle, şehircilik anlayışına uygun şekilde tarz oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

ÇELİK KONDİKSİYON KULLANILIYOR

Mimari gelişim anlamında bizim gibi firmalara önemli görevler düşüyor diyen Maniş, özellikle Osmanlı döneminden kalma eserler içinde bulunan hat sanatını, kurşunu, yazıları korumaya çalıştıklarını ancak bugünün projelerinde çelik kondiksiyon ve onun üzerinden geliştirilen yapılaşmaya gittiklerini belirtti.

Maniş, sektörün yurtiçi ve yurtdışı projelerine önem verdiğini de sözlerine ekledi.