Dr. Yıldız Tuğba Kuruluş Kara’nın hazırlayıp sunduğu Toplum 5.0 programına konuk olan STETO Kurucu ve Yöneticileri Dr. İlker Küçükparlak ve Prof. Dr. Ata Özdemirci,  teletıp üzerine çalışmalarını ST Endüstri Radyoda anlattı.

 STETO’nun sektörün değişimine ve dönüşümüne neden olabilecek ve geleceği şekillendirecek iyi bir fikir olduğunu belirten Prof. Dr. Ata Özdemirci, ciddi anlamda sosyal fayda yaratabilecek olanaklar taşıdığını ve hem doktorların hem insanların hayatını güzelleştirdiğini dile getirdi.

 ESKİ BİR TARİHE SAHİP

Teletıp üzerine bilgiler veren Dr. İlker Küçükparlak ise, “Teletıp denilince insanların aklına üst düzey teknoloji, internet geliyor ama Yunanca mesafe anlamına gelen Telos kelimesinden türeyen ve sağlık hizmetinin uzaktan verilmesi anlamına geliyor.” dedi.

Teletıp’ın aslında çok eski bir tarihe sahip olduğunu ancak internetin kullanımı ile birlikte uygulanabilirliğinin arttığını belirten Küçükparlak, halk sağlığı alanının incelenmesi gerektiğini ifade etti.

TOPLUM YARARI ÖNCELİK

Ülkenin sağlık sistemi içerisinde donanımlı personel, üst düzey teknolojik aygıtlar olabilir ancak ülkenin küçük bir nüfusu bu aygıtlardan yararlanıyorsa toplam faydası çok düşük olacaktır diyen Küçükparlak, toplumun tamamının bu faydadan yararlanabilmesi için çalışmalar yürütmek gerektiğini ve Dünya Sağlık Örgütü’nün de bunun üzerinde durduğunu vurguladı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER TERCİH EDİLİYOR

Dünya Sağlık Örgütü’nün evrensel sağlık kapsayıcılığını arttırarak sağlık hizmetinin kalitesini artırabileceği için özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu çalışmaları yaptığını kaydeden küçükparlak, “Sağlık hizmetlerine erişimde güçlük çeken, uzaklarda yaşayan, fiziksel engellilikleri nedeniyle seyahat etmekte zorlanan insanlar olabiliyor.  Ayrıca kriz ve afet dönemlerinde belirli bir bölgede bir anda yoğunlaşan sağlık ihtiyacını karşılamak üzere de bu çalışmalar teşvik ediliyor.” dedi.

“VİDEO KONFERANS ÜZERİNE KONUMLANDI”

Teletıp’ın teknolojinin kullanımını kolaylaştıracak bir ortam oluşturduğu için teknolojinin önünü açtığını söyleyen Özdemirci ise, “Örneğin, telemetri denen bir kavram var. Şu anda benim vücudumda ne oluyor ne bitiyor bunların anlık olarak datasının toplanıp, yine anlık olarak değerlerin iletilmesi demek. Telemetre uygulamalarının aslında ortaya çıkışı uzay teknolojisi ile NASA'nın çektiği bir yöntem oldu.” dedi.

Temel olarak video konferans üzerine konumlanmış bir yapıları olduğunu belirten Özdemir, “Biz hasta ile hekim arasındaki ilişkinin özel bir ilişki olduğunu ve bunun herhangi bir algoritmaya indirgenebilir bir durum olmadığını düşünüyoruz. Pek çok yapay zeka uygulamaları, algoritmalar sağlık hizmeti kalitesini arttırma potansiyeli barındırıyor. Yine de insan olarak kendimi emanet ettiğim bir özneyi hissetmeye ihtiyacım var.” ifadelerini kullandı.