Reel Piyasalar programına konuşan Türkiye Eczacılar Deposu Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Gökçen Keskin, pandemi sebebiyle artan nitril eldiven ihtiyacını karşılamak amacıyla yerli kaynaklarla Türkiye’de kurulan fabrika üzerine Endüstri radyo’da değerlendirmede bulundu.

Avrupa’da ve Türkiye’de yerli ve milli olarak kurulan ilk nitril eldiven fabrikası üzerine bilgiler paylaşan Keskin, “Nitril eldiveni Malezya, Tayland, Çin ve Endonezya’da olmak üzere  4 şirket üretiyor. Bizim fabrikamız bu ayın başında faaliyete geçti. Tamamen yerli bir üretim olduğu için de ayrıca gururluyuz.” dedi.

AMACIMIZ ŞİFA DAĞITMAK

Türkiye Eczacılar Deposu olarak kuruldukları 1941 yılından itibaren amaçlarının halka şifa dağıtmak olduğunu söyleyen Keskin, özellikle pandemi sürecinde yeniden yapılandıklarını belirterek ilk yerli ve milli maskeyi üretmeye başladıklarını kaydetti.

Hem yurtiçi hem de yurt dışında ciddi bir eldiven ihtiyacının ortaya çıktığını söyleyen Keskin, “Bu işi yapan 4 büyük ülkenin şirketleri var ve ulaşmak çok zor. Sipariş verdiğinizde bile teslimat süreci için 15-17 ay beklemeniz isteniyor. Bu da bizi nitril eldiven fabrikasını kurmaya itti.” dedi.

TALEPTE CİDDİ BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU

Fabrika için yaklaşık 1 senedir ar-ge çalışması yaptıklarını belirten Keskin, özellikle aşı ile birlikte talebin giderek arttığını vurguladı.

Türkiye’nin geçtiğimiz yıl yaklaşık 200 milyon dolarlık eldiven ithalatı gerçekleştirdiğini söyleyen Keskin, “Covid-19 ürünleri ihracatında 2019 ve 2020 yılını kıyasladığımızda %233’lük bir artış görüyoruz. 1.2 milyar doları bulan bir ihracat rakamı bu. Yani ülkemizde aynı zamanda covid-19 ürünlerinin üretimi de ihracatı da çok arttı. “ dedi.

KADIN İSTİHDAMI YÜZDE 50 OLACAK

Fabrika yatırımının 3 etaptan oluştuğunu söyleyen Keskin, sözlerine şöyle devam etti:

“Şu an yaklaşık 6 hattımız devrede, yıl sonuna kadar bunu 12 hatta tamamlayacağız. 2 sene içerisinde de 66 hatta çıkmayı planlıyoruz. Yüzde 50’sini kadınların oluşturduğu toplam 4 bin çalışanımız olacak. Şu ana kadar 50 milyon dolarlık yatırım yaptık  ancak 66 hatta ulaştığımızda toplam yatırım bedeli 275 milyon doları bulacak.” açıklamasında bulundu.

Keskin, Türkiye’de kadın istihdamının yüzde 27.2 olduğunu hatırlatarak Türkiye Eczacılar Deposu’nda kadın istihdam oranının yüzde 47 olduğunu yeni kurulan fabrikada da kadın istihdamına önem verdiklerinin altını çizdi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.