Endüstri Harmanı programına konuk olan  Diyetisyen ve Psikolog Ceren Çetin Asdemir, tüketilen besinlerin bütüncül sağlığa olan etkileri üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

Fonksiyonel tıp bakış açısıyla hastalarımıza yaklaşıyoruz ve bütüncül tıp kullanıyoruz diyen Asdemir, “Örneğin, başınız ağrıyorsa modern tıbbın odak noktası semptomu gidermek üzere yapılan bir tedavi oluyor. Ancak fonksiyonel de bu ağrının sebebi ne olabilir sorusu üzerine çalışıyoruz.” dedi.

Asdemir tüketilen besinlerin insanların sağlığını uzun vadede nasıl etkilediği üzerine çalıştığını da ekledi.

STRES VE KOŞULLAR FARKLI

İnsan vücudunu bir makine gibi düşünmek gerekirse bundan 1 milyon yıl önce de insanlar aynı vücuda sahipti ancak günlük hayatta karşılaştıkları stres ve koşullar farklıydı diyen Asdemir, ayrıca endüstriyel yerleşmeden kaynaklanan toksinlere fazlasıyla maruz kalındığını belirtti.

Psikolojik ya da fizyolojik kaynakların insan vücudu için bir yük oluşturduğunu ve insan vücudunun buna bağışıklık sistemi ile yanıt verdiğini ifade eden Asdemir, tahıllar, tahıllardan elde edilen unlu mamüller, kuru baklagiller, süt ürünleri ve şeker gibi besinlerinde buna neden olabildiğini kaydetti.

NEGATİF YÜKTEN KURTULMAK GEREKİYOR

Asdemir, “Bir otoimmün tiroid hastalığınız varsa evet etkilenen organ tiroid beziniz. Ancak bu etkiyi yaratan sistem bağışıklık sistemi. Büyük resme bakıp bağışıklık sisteminde iyileştirmeler yapmalıyız. Bu doğrultuda bağışıklık sistemi üzerindeki negatif yüklü kaldırmamız gerekiyor.” dedi.

Asdemir, böyle bir durumda diyetisyen olarak hastalarına 5 besin grubunu hayatlarından çıkarmayı tavsiye ettiğini vurguladı.

DOĞRU YOLU GÖSTERMEK ÖNEMLİ

Otoimmün hastalıkları üzerine bilgiler de paylaşan Asdemir, “Sebebini bilmediğimiz bir sekilde bağışıklık sistemi kendi sağlık dokunuzu tahrip etmeye başlar. Bunu deri üzerine yaparsa egzama ya da sedef hastalığı ortaya çıkabilir. Tiroid bezine yaparsa tiroid haşimato hastalığı gibi birçok hastalığa neden olabilir.” dedi.

Bunun gibi çoğu hastalığın tedavisinde öncelikle kortizon kullanıldığını belirten Asdemir, bağışıklık sisteminin kendine saldırmasının mutlaka bir nedeni olduğunu ve doğru yolu göstermek gerektiğini sözlerine ekledi.