Altuğ Karataş ile enerji verimliliği programına konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Erdem, termik santrallerde enerji verimliliği üzerine ST Endüstri Radyoda  bilgiler verdi.

Enerji kaynaklarının birincil enerji kaynakları ve ikincil enerji kaynakları olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Erdem, enerji kaynağının doğrudan çıktığı haliyle üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan olan formuna birincil enerji kaynakları denildiğini açıkladı.

ELEKTRİK ENERJİSİ EN ÖNEMLİ KAYNAK

Bir enerji kaynağının tüketicinin kullanabileceği  hale dönüştürülmesi gerektiğini dile getiren Erdem,  bu dönüşümle elde edilen kaynaklara da ikincil enerji kaynakları dendiğini ve elektrik enerjisinin de bu kategoride yer aldığını belirtti.

Elektrik enerjisi, ikincil enerji kaynakları içerisinde en önemlisidir diyen Erdem, bunun nedenini elektrik enerjisinin taşınabilir olması ve mekanik veya ısı enerjisi dediğimiz enerji türlerine yüksek verimlilik ve düşük maliyetle dönüştürülebilmesi ile açıklıyor.

OPTİMUM ENERJİ ÜRETİM DAĞILIMI YAPILMALI

Ülkelerin elektrik enerjisi üretirken farklı kaynakları kullandıklarını belirten Erdem,  değerlendirirken yerli üretim kaynağı, üretim ve tüketim arasındaki mesafe, maliyetler gibi birçok unsuru dikkate alarak her ülkenin kendi optimum enerji üretim dağılımını yapması gerektiğini kaydetti.

Erdem, “Bütün enerji üretim tesislerine ya da teknolojilerine hep aynı mesafede durup hem arz güvenliğini hem de talebi en yüksek karşılayacak şekilde bir sistemi oluşturmak enerji alanında karar vericilerinin en büyük görevi diye düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

ENERJİ KAYNAKLARI YETERLİ DEĞİL

Türkiye’nin enerji kaynaklarının az olduğunu ve bütün stratejilerin buna göre geliştirilmesi gerektiğini belirten Erdem, “Enerji kaynakları açısından baktığımızda dışa bağımlılık oranı % 80'lerin üzerinde yer alıyor.  Petrolü %90’ın üzerinde, doğalgazı %95’in üzerinde yurtdışından ithal ediyoruz. Elimizde fosil yakıt olarak düşük kalitedeki linyit kalıyor. ” dedi.

Linyit kaynaklarımızın fazla olduğunu ancak dünyadaki payının yaklaşık %1 seviyelerinde olduğunu ifade eden Erdem,  linyit kaynaklarının da kalorifik değerlerinin düşük olduğunun altını çizdi.

ENERJİ DAHA ETKİN KULLANILMALI

Erdem,” Yerli kaynakları kullanan termik santrallerin verilerine baktığımızda yaklaşık olarak %30-35 arasında olduğunu ancak çoğunun yaşı 15’in üzerinde olduğu için yıpranma gibi sebeplere bağlı olarak fili değerlerinin düştüğünü söyleyebilirim.” dedi.

Yerli enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılabilmesi için termik santrallerdeki enerji ekipleri, veri kayıtlarının geri kazanılması, atılan fazla enerjinin bölgesel ısıtma gibi daha etkin kullanılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.