ST Endüstri Radyoda Dr. Nadir Çomak ve Hasan Akkaya’nın hazırlayıp sundukları Akıllı Teknolojik Uygulamalar programında “Nesnelerin İnterneti” konusu konuşuldu.

Sensörleri gizli kahraman olarak nitelendiren ve günümüz teknolojilerinin gelişmesinde interneti teknolojilerin beyni olarak kabul edersek sensörlerde duyu organlarımızdır diyen Akkaya, sensörlerin IOT teknolojilerinin olmazsa olmaz değişmeyen parçaları olduğunu ifade etti. 

İLHAM ALINARAK YAPILIYOR

Endüstri 4.0 ile sensörlerin kıymeti bir kez daha arttı diyen Akkaya, “İyi bir sensör teknolojisi olmazsa veriyi toplayamazsınız ve evrene gönderemezsiniz.” dedi.

Günümüz teknolojilerinin bitki sensör sistemi, hayvanlardaki duyu sistemleri gibi durumları taklit ederek oluştuğunu ifade eden Akkaya, bu sistemlerden ilham alınarak cansız nesnelere sistemlerin uygulandığını belirtti.

ANA TEMA: VERİ TOPLAMAK

Teknolojideki, endüstri 4.0’daki en önemli temanın veri toplamak olduğunu belirten Akkaya, bu verilerin doğru yerlerden gelip gelmediğini veya doğru bilgi olup olmadığını kontrol etmenin önemine dikkat çekti.

Akkaya,”Veriyi toplamak için sistemler kurmanız gerekiyor. Nesnelerin sistemi dediğimiz  sistemler ise bu verilerin kendi aralarında haberleşmesidir. Bunu ister robotlar kendi aralarında yapsın isterse bir cihazdan bir sensör vasıtasıyla bilgiyi aktarmak olarak düşünebilirsiniz.” dedi.

Akkaya, bir verinin bilgi olarak kullanılabilmesi için gizli kahramanlar denilen sensörlere ihtiyaç olduğunu da belirtti.

BU TEKNOLOJİYİ HER YERDE GÖRMEK MÜMKÜN

Duyu organları ile hangi bilgiler toplayabilir iseniz sensörler ile de aynı bilgilere ulaşabilirsiniz diye Akkaya,”Sensör teknolojilerini IOT terminolojisi ile beraber akıllı şehirden tutun akıllı fabrikalara, akıllı tarım uygulamalarına kadar her yerde görmek mümkün.” dedi.

Akkaya, sensörler olmadan endüstri 4.0’ın bir anlamı olmadığını da sözlerine ekledi.