Eve İş Götürme programına konuk olan Arı Yalıtım Genel Müdürü Koray Bandak, su ve nem yalıtımı üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

DOĞA ŞARTLARINA KARŞI KORUNMAK ZORUNDA

Su yalıtımının neden önemli olduğu üzerine sözlerine başlayan Bandak, evler, işyerleri, alışveriş merkezleri gibi insanların toplu bir şekilde yaşadığı alanların toplum için büyük bir önem kazandığını belirterek ‘bu yapılar ne kadar teknik usullerle yapılırsa yapılsın doğa şartlarına karşı korunmak zorundadır’ ifadelerini kullandı.  

Bandak, “Doğa şartları denildiğinde akla ilk gelen problem deprem olduğundan, binalar daha proje safhalarında planlanarak zemin etüt rekorlarına göre statik hesapları yapılıyor. Hatta genellikle de bu hesabı biraz üstünde emniyetli tarafta olması planlanıyor. Bulunduğumuz coğrafyanın da değişmez gerçeği, deprem. Su yalıtımı, bu statik hesaplara göre imal edilen binalar, saplanan taşıma kapasiteleri, öngörülen ekonomik ömürleri boyunca stabil tutma amacı ve hizmet veren uygulamalar olduğunu söyleyebiliriz. “ dedi.

NEM YALITIMI DA ÖNEMLİ

Yalnızca su yalıtımının değil nem yalıtımının da önemli olduğuna dikkat çeken Bandak, yapılarda su yalıtımı uygulanmaması, yetersiz uygulaması, yanlış detaylandırılması ya da yanlış ürün kullanımı sonrasında betonarme ile temas eden dış alanda iç arme suları diye tabir edilen suların öncelikle betondaki hava boşlukları vasıtasıyla demir donatılara kadar nüfuz ettiğini belirterek betonun bütünlüğünü bozmaya başladığını ve eş zamanlı olarak korozyona sebep olduğunu belirtti.

Temel perde gibi toprak altında kalan, alanlarda oluşabilecek su yalıtımı zafiyetlerinin görünür hale gelmesi için çok uzun zaman gerekiyor diyen Bandak, bu süre zarfında da hem betonarme yapıda hem de taşıyıcı sistemi oluşturan demir donatılarda oluşan korozyonun binayı ciddi hasarlı hale getirebileceğini söyledi.

TAŞIYICILIK ORANI YÜZDE 64 AZALIYOR

Bandak, bir binada Demir donatıların ve betonun 10 yıl boyunca suya ve neme maruz bırakılmaSI karşılığında, Demir donatılarda oluşan korozyon, Demir donatı çapının her 1 milimetresinin yüzde 25'ini kaybetmesine sebep oluyor diyerek suya ya da neme maruz kalmış donatı demirlerlerinn 10 yıl sonra toplum kalınlığının yüzde 34’üni kaybettiğini ve bunun da projelerde hesaplanan taşıyıcılık oranının yüzde 64’ünü kaybetmesi anlamına geldiğini vurguladı.

Bandak, sadece 10 yıl içerisinde bu durumun yaşanacağını ve uzun dönemde daha ürkütücü sonuçların yer aldığını belirterek bir bina alınırken ya da taşınırken konfor ve lükse yönelik yatırımların önemli olduğunu ancak yaşamı idame ettirecek yapıların çok daha önemli olduğunu söyleyip su ve nem yalıtım çalışmalarının kıymetli olduğunu sözlerine ekledi.