Etekteki Taşlar programına konuşan Kalite Sistem Danışmanlık Kurucusu Haşmet Fevzi Çakmak, süreç yönetiminin bugünü ve yarını üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Süreç yönetimi kavramını, işin yönetimi olarak açıklayan Çakmak, işin tanımlanması, anlatılması, dökümante edilmesi ve ölçülmesi gibi adımların birer süreç yönetimi olduğunu belirtti.

Çakmak, “Süreç yönetimi bir kuruluşun DNA’sı gibidir. Yani süreçlerle oynayarak, kısaltarak, iyileştirerek ve geliştirerek istediğiniz seviyeye ve duruma getirebilirsiniz. Aslında işin DNA'sı ile oynamak gibidir.” ifadelerini kullandı.

DİJİTALLEŞME VE ENDÜSTRİ 4.0 İLE İLGİLİ

Süreç yönetiminde önce süreçleri tanımlamak, haritalarını oluşturmak daha sonra afiş şemalarını çizmek, bütün çalışanlarla paylaşmak ve genel dökümanları ortaya koyarak süreci uygulamak ve ölçmek olarak ilerliyor diyen Çakmak, sürecin aynı zamanda iş modellerinin bir parçası olduğunu ve kurumsallaşma ile yakından ilgili olduğunu ifade etti.

Sürecin aynı zamanda dijitalleşme ve endüstri 4.0 ile de ilgili olduğunu belirten Çakmak, “Sürecin aşamalarını sağlayarak ortaya güzel bir iş çıkardıktan sonra teknolojiyi devreye sokabilirsiniz. Bill Gates diyor ki, iyi çalışan bir süreciniz varsa buna teknolojiyi dahil ederseniz süreciniz iyileşir ancak zaten kötü olan sürece dijitalleşme uygularsanız çok daha kötü bir süreç elde edersiniz. “ açıklamasında bulundu.

Çakmak, süreç yönetimi ile birlikte her adımda riskleri de tanımlayabilirsiniz diyerek, sürecin çok farklı aşamaları olduğunu belirtti.

SÜREÇLERİN OLGUNLAŞMASI ÖNE ÇIKIYOR

Süreçlerin olgunlaşması kavramının da önemine dikkat çeken Çakmak, “Türkiye'de pek konuşmuyoruz bu kavramı yani normalde süreç çalışması yapıp ondan sonra eğer firmada her şey uygunsa ve belge alırsa, tamam ben süreçleri yaptım, sistemi kurdum ve belgeyi aldım, kalite tamam artık diyor. Ancak değişik kaynaklar 5-6 adımda süreç olgunlaşma seviyeleri tanımlamış. Yani siz Türkiye’de ikinci seviyede iseniz ancak diğeri 6. seviyede ise süreçten elde ettiği kar belki çok daha fazla oluyor. Süreçlerin tekrarlanabilirliğini konuşmuş oluyorsunuz, kendi kendini değiştirebilir bir yapıyı ortaya koymuş oluyorsunuz. Böyle bir noktada da sürdürülebilirlik ortaya çıkmış oluyor.” dedi.


Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.