Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Global Grup CEO’su Ümit Gediman, siber güvenliği sağlamak için dikkat edilmesi gerekenler üzerine bilgi verdi.

Dünyada ve Türkiye'de şu an faaliyette bulunan birçok kuruluşun siber güvenlikle ilgili tehditlerle başbaşa kalmaya başladığını söyleyen Gediman, özellikle bilişim sistemlerinde ki insanlarla ve kurumlarla olan etkileşimin son zamanlarda ciddi noktalara ulaştığını ve yaşamda da bir entegrasyon süreci başladığını belirtti.

Bununla birlikte kullanılan birçok teknoloji ve elektronik postalar gibi alanlarda veri korumasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gediman, Türkiye’de birçok sektörde konuyla ilgili aksiyonların alınmak üzere olduğunu kaydetti.

SİBER GÜVENLİĞE VERİLEN ÖNEM YÜZDE 5’İN ALTINDA

Siber güvenlik kavramının verilerle ilgili tüm bilgileri kapsadığını söyleyen Gediman, “Özellikle dışarıdan gelen saldırıların hangi birime veya nereye yapılacağı belli değil. Bu bir web sitesi üzerinden olabilir ya da wifi ile siber saldırı gerçekleşebilir. Siber güvenlik denilince, bilgi güvenliği ile veri güvenliğini toplayabiliriz.” dedi.

Siber güvenlik alanında özellikle bankacılık ve finans sektörünün ciddi yatırımlar yaptığını söyleyen Gediman, ancak hala birçok sektörün bu alanda yeterli adımları atmadığını ve Türkiye’de siber güvenliğe verilen önemin yüzde 5’in altında olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

NELER YAPMAK GEREKİYOR?

Gediman, pandemi sürecinde şirketlerin olası bir siber saldırıya açık durumda olduğunu belirterek bu anlamda bilinci artırmanın son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Neler yapılması gerektiği üzerine de bilgiler veren Gediman, şunları söyledi:

“Firmaların, özellikle bilinç düzeyi ve eğitim sürecini tamamladıktan sonra profesyonel bir destek alması gerekiyor. Bir kurumda altyapı olarak veri güvenliği ve bilgi güvenliği standartlarının uygulandığını gözlemliyorsak siber güvenlik üzerine neler yapılması gerektiği konusunu çok rahatlıkla konuşabilir duruma geliyoruz. Öncelikle bir karne çıkarılması gerekiyor. Yurt dışına veri gidiyor mu, tedarikçiler kimler, ne tür tekniklerle karşılaşıyorlar gibi birçok açısı var bunun. Kullandıkları altyapı da testten geçiriliyor ve teknik anlamda neler yapılması gerektiği üzerine veri güvenlik haritası çıkarıyoruz. Şifreleme ve parola sistemleri, bilinmeyen e-postaları engelleme, verileri yedeklemek gibi birçok konuda adımlar atılabiliyor.” dedi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.