Özge Kartal Çetin’in hazırlayıp sunduğu Üretim Sanayi Bunu Konuşuyor programının bu bölümünde konuğumuz Aypak Paketleme Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Makine Mühendisi Merve Apaydın oldu. Apaydın, Aypak Makine şirketinin faaliyetlerini anlattı.

Aypak Paketleme Makina Sanayi ve Ticaret Şirketi ne zaman kuruldu?

Aypak Makina paketleme makinaları imalatı üzerine 1997’de kuruldu. Bu sektördeki boşluğu görmemizle başladı şu anda 23. sene içerisindeyiz. Çok çeşitli makinalar üretiyoruz;kozmetik ve ilaç gıda paketleme, ıslak mendil gibi makinamız var. Sadece paketleme üzerine çalışmıyoruz  makine imalat atölyesi de bulunuyor.

Aile şirketi olmanın sizin için zorlukları oluyor mu?

Biz bir aile şirketiyiz dolayısıyla zaman zaman avantajı olduğu kadar dezavantajı da oluyor. Burada geçmişten gelen bir sistem var aslında özellikle değiştirmesi zor olan şeyler oluyor. Bunları sizin görmeniz, fark etmeniz ve farklı şeyleri deneme fırsatınız oluyor. Bu da bakış açınızı değiştirmeye yarıyor. Bu bir avantaj tabi bazen kuşak çatışması diye tabir edilen kavramda yaşanabiliyor ama üstesinden geliyoruz. 

İhracat yapıyor musunuz?

Şirketimizin kurulduğu 23 yılda yaklaşık 30 ülkeye ihracatımız oldu. Afrika, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri dahil çok geniş bir yelpazemiz var. Bu noktada ihracat bizim için çok önemli çünkü %50’lik bir kısmı ihraç ediyoruz ve çalıştığımız firmaları da bu anlamda destekliyoruz. İlk ihracatımızı 1999 yılında Bulgaristan’a yaptık. 

İmalat yanında paketleme sisteminizde var. Bu süreç nasıl gelişti?

Makine imalatı firması olarak kurulduk ancak  bu süreçte müşterilerin talepleri olduğunu fark ettik. Şu yöndeydi talepler; biz sizden makine aldık başka bir makine alacak gücümüz yok disin elinizde var elimizdeki işlerin bir kısmını size yönlendirelim.  Bizde şöyle düşündük, üretim kapasitemiz var o zaman üretebiliriz. Böylelikle paketleme bölümümüz kurmuş olduk. Tabi bir faydası da oldu bunun, müşteriler makinelerin nasıl çalıştığını da rahatlıkla gelip görebiliyor. Siparişini ona göre veriyor. Bir diğeri de üretimdeki açığı bu sayede fark edebiliyoruz bu da işimizi olumlu yönde etkiliyor tabi ki. 

Pandemi süreci başladığı dönemden bu yana nasıl bir değişim yaşandı?

Dışarıda nasıl önlemler alınmış ise biz de şirketimizde onları uygulamaya başladık. Sağlık Bakanlığı'nda yayınlamış olduğu, yapılması gereken 4 kuralı çalışanlarımıza yazılı bir şekilde dağıttık ve bunun bilinçlendirilmesini sağladık. Tabi ki çalışmak zorunda olanlar için gerçekten çok zorlu bir süreç olduğunu düşünüyorum çok dikkatli olunması gerekiyor ama biz önlemlerimizi ne kadar alabilirsek o kadar da bu virüsün üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum. Bu bağlamda, çalışma sürelerini uzattık genelde dışarıdan alınan catering hizmetlerini iptal ettik. Çalışan personelin bilinçlendirilmesi çok önemli; maske kullanımına geçtik, firma girişinde hijyen noktaları belirledik, yani kısacası olması gereken tüm önlemleri almaya çalıştık çünkü gıda alanında da çalışmalar yapıyoruz. Dolayısıyla imalat ve paketleme alanlarında birçok önlemi aldık diyebiliriz.