Reel Piyasalar programına konuşan Optimusflow Yazılım .net  ASP Geliştiricisi Barış Güleryüz, satın almada dijitalleşme üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Dijitalleşme sürecini değerlendirerek söze başlayan Güleçyüz, özellikle satın alma konusunda dijitalleşmenin tam olarak anlaşılmadığını belirterek kurumsal firmaların dijitalleşmeye zorunlu olarak bir geçiş yaptığını ancak KOBİ’ler tarafında hala sorunların devam ettiğini söyledi.

Dijitalleşmenin öneminin anlaşılamamasının sebeplerinin şirket sahibi ve satın alma departmanlarından kaynaklandıklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Bir işletme iki kısma ayrılır. Bir tanesi giren değeri ise çıkan değerler. Giren değerler içerisinde en önemli kavram satın almanın yönetilmesidir.  Satın almadan tedarikçiye paranın ödenmesi sürecine kadar olan kısım aslında kobi’ler için çok önemli.” dedi.

“PAZARLIĞA ZAMAN AYRILMAYAN SÜREÇTE KAZANMAYA İMKAN YOK” 

Dijitalleşmenin pratiği ve faydası üzerine de bilgiler veren Güleçyüz, “Satın alma 4.0 kavramı konuşuluyor şu anda ancak bazı kobi’lerde satın alma 1.0 bile yok. Dijitalleşmeyi bırakın kağıdın üzerine elle yazıp satın almaya gönderiyor. Satın alma 1.0 kağıttan ve excelden kurtulmak aynı anda zamandan kazanmak ve bu kazanılan süreyi pazarlamaya ayırmaktır. Pazarlığa zaman ayrılmayan bir süreçte kazanmaya imkan yok. Ne kadar dijitalleşirsen dijitalleş pazarlığa ayıracağın zaman olmazsa yine kazanma olmayabilir. “ ifadelerini kullandı.

Bunun dijitalleşme ile sağlanabileceğini ancak tek bir programın yeterli olmadığına dikkat çeken Güleçyüz, en çok zaman kaybedilen yerin teklifleri toplamak ve onları yönetmek olduğunu belirtti.

Satın almacıların pazarlıkla ve stratejik kararlar almakla ilgilenmesi gerektiğine dikkat çeken Güleçyüz, mantıklı bir dijitalleşme uygulaması olmadığı takdirde satın almacıların operasyoncu elemana dönüştüğünü vurguladı.

Güleçyüz, özellikle satın alma departmanlarının dijitalleşmeye geçerek işlerini daha hızlı ve planlı bir şekilde yürütmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.