Eve İş Götürme programına konuşan Dorce Prefabrik Yapı ve İnşaat Sanayi İş Geliştirme Müdürü Mehmet Selçuk Yücesoy, prefabrik yapılar üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Dorce Prefabrik olarak 40 yılı aşkın süredir faaliyetlerini devam ettirdiklerini ve sektörün öncü şirketlerinden olduklarını belirten Yücesoy, mühendislik, tedarik ve inşaat servislerini sunarak Türkiye'nin ilk 500 ihracatçısı arasında olduklarını belirtti.

PANDEMİ İLE BİRLİKTE İLGİ ARTTI

Yücesoy, kovid-19 salgını ile birlikte prefabrik yapılara ilginin de arttığını söyleyerek prefabrik yapıların geçtiğimiz 50 senedir özellikle dünyanın en büyük petrol, gaz, maden şirketleri tarafından işçi yaşam kentleri olarak kullanıldığını ifade etti.

Yücesoy, “Son dönemlerde prefabrik yapılar, geleneksel yapı metotları ile etrafımızda gördüğünüz ne kadar yapı sistemleri varsa, bunlar bina çeşitleri, bunların hepsi çelik konstrüksiyon prefabrik yapılar ile birlikte gerçekleştirilebilmektedir. Rezidanslar, tatil köyleri, köy evleri, okullar, kreşler, öğrenci yurtları gibi sosyal alandaki projeler ya da savunma sanayi alanında askeri tesisler, polis istasyonları, hastaneler, hapishaneler, uçak hangarları ve sanayi yapıları gibi pek çok alanda bu sistemler kullanılıyor.” dedi.

Yücesoy, pandemi ile birlikte prefabrik yoğun bakım üniteleri ve prefabrik hastanelerin yapımının arttığını söyleyerek Dorce olarak bu projelerde yer aldıklarını kaydetti.

DEPREME KARŞI DAYANIKLI YAPILAR

Prefabrik yapıların kullanım alanları ve avantajları üzerine değerlendirmede bulunan Yücesoy, “Gelişen teknoloji ile birlikte inşaat yöntemleri ve inşaat metotları da evrimleşti. Daha çevreye duyarlı yapıların kullanıldığı yani daha düşük karbon ayak izi, yüksek dayanımlı çelik yapıların kullanımı ile çevreye daha az zarar veren yapı metotları kullanılmaya başladı. Yani bir çelik bina yaptığınızda ok daha çevreci ve geri dönüşüme katkısı olan bir bina oluyor. “ ifadelerini kullandı.

Prefabrik yapıların farklı zemin yapısına uygun şekilde tasarlandığını belirten Yücesoy, depreme dayanıklılıkta geleneksel yapı metotlarına karşı daha esnek ve hafif bir yapıda olduğunu ve deforma olsa bile asla yıkılmadığını sözlerine ekledi.