Reel Piyasalar programına konuşan İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, reel sektörün beklentileri üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

Finansman maliyetleri operasyon maliyetleri içerisinde yüksek yer tutuyor diyen Önel, bugün işletmelerin %70’inde ticari krediler ile iş yaptıklarını belirtti.

KAR MARJI DÜŞTÜ

Önel, “Sektöre baktığınız zaman sanayi işletmelerinde, üretim işletmelerinde kar marjları bugün %8’lere kadar düşmüş durumda. Bu hem rekabet ile alakalı hem de bütün maliyetlerinizi fiyatlara yansıtmamaktan, müşteri talebinin azlığından, üretim sürecindeki maliyetlerin yükselmesinden kaynaklanıyor.” dedi.

REEL SEKTÖR CİDDİ BİR SAVAŞ VERİYOR

Bu durumlara çözüm önerileri sunan Önel, iş verimliliğinin çok düşük olduğunu ve ilk önce bu ortalamanın yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. 

Elektrik, doğalgaz, su gibi enerji maliyetlerinin çok fazla olduğunu da vurgulayan Önel, “Stopaj maliyetleri pandemi döneminde %10’a düşürüldü. Bu doğru bir yaklaşım ancak yine de rakamlar çok yüksek” ifadesini kullandı.
Önel, “Bunları üst üste koydunuz zaman yani personel, stopaj, kira maliyeti gibi maliyetlerle reel sektör ciddi bir savaş veriyor.” dedi.

KOBİ’LERE SAHİP ÇIKILMALI

Tasarrufların biraz daha artırılıp maliyetlerin verimli kurulması gerektiğini söyleyen Önel, işe odaklanılması gerektiğini ve hesapların iyi yapılıp nakit akışlarının da doğru yönetilmesi gerektiğini vurguladı. 

Bunun bir zincir olduğunu ve büyük ölçekli şirketlerin KOBİ’lere sahip çıkması gerektiğine dikkat çeken Önel, “Peşin satan işletmeler bile malı aldıkları orta ve küçük ölçekli işletmelere 4-5 ay vade yapıyorlar.Yani bunu 60 ve 90 gün yapsa piyasalarda da nakit akışı olur ve rahatlama yaşanır. KOBİ’lerde belki bunu bir ar-ge çalışmasına dönüştürebilir, yatırım yapabilir ve makine alabilir.” dedi.

MAKRO EKONOMİK GELİŞMELER DÜZELTMEK GEREKİYOR

Önel, son rakamlara bakıldığında sermaye mallarında ciddi bir artış gözüktüğünü de belirtirken, kredi faizleri düştüğü için üreticinin zorluklara rağmen makine alımına gittiğini ve stok yaptıklarını belirtti.

Önel, makro ekonomik gelişmeleri düzeltmek gerektiğini ve yol haritasına uyum sağlamanın reel sektörde plan ve bütçe yapılmasına olanak sağlayacağını sözlerine ekledi.