Koray İnan’ın hazırlayıp sunduğu Satış 4.0 Dünyası programına konuşan Sürdürülebilir Enerji ve Finansmanı Danışmanı Seyran Hatipoğlu, finans sağlarken neler yapılması gerektiğini ST Endüstri Radyoda anlattı.

Enerji konusunun öncelikle bireyde başladığına inandığını söyleyen Hatipoğlu, bu konudaki çalışmalarında metodolojiyi bireylerden başlatmaktan yana olduğunu ve her zaman bir tümevarıma giderken bilinç düzeyinin bireyde başlaması gerektiğine dikkat çekti.

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Hayatta kalabilmemiz için gerekli olan bazı sektörler var diyen Hatipoğlu, bu sektörleri su, gıda ve enerji olarak tanımlıyor. Hatipoğlu,”Enerji, enerji verimliliği, tasarrufu gibi konuları anlatmak için daha çok yolumuz var. Bu konuda yapılacak işler çok büyük çünkü hacmi fazla ve dünyadaki herkesi ilgilendiriyor.” dedi.

İLK ADIM; MALİYETİ ÇIKARMAK

Hatipoğlu, finansmanı geleceği dizayn etmek olarak tanımlayarak gerçekleştirilmek istenen harcamaların öncelikle maliyetini çıkarmak gerektiğini ve bunun da en doğru şekilde, kötümser senaryo ile yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Hatipoğlu,” Bunun ardından elimdeki kaynaklara bakmak gerekiyor. Yani benim istediğim edinim ile elimdeki kaynak birbirini tutuyor mu? Buradan birkaç sonuç çıkar; başabaş noktasında olabilirim, bütçem açık verebilir ya da likit bir yapım vardır.” dedi.

MALİYETSİZ KAYNAKLARA YÖNELMELİ

Hatipoğlu, yapılacak en doğru şeyin finansmandaki eksik ya da başa baş giden iki bakış açısını yönetmek olduğunu belirtirken,  başa baş gidilen durumda dış kaynağa ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bunun için atılacak adımında maliyetsiz kaynakları yani hibe ve teşvikleri bulmak olduğunu ifade etti. 

Hatipoğlu, maliyetli kaynakta ise en doğru yatırımı bulmak gerektiğine dikkat çekerek piyasayı iyi araştırmakta fayda olduğunu belirtti.

Risk hiçbir zaman sıfırlanmaz ama minimize edilebilir diyen Hatipoğlu, “Sıkıntılı olabilecek durumları benim bertaraf etme adına onu yönetebilecek eylem, önlem planlarımı yapmam lazım. Aksi takdirde ben bunları yapmadan finans kurumlarına gidersem emin olun ki bizim atladığımızı onlar hemen görecektir ve bu sefer benim o kaynağa ulaşmak da sıkıntım olacaktır.” dedi.