Doç.Dr. Cüneyt Dirican’ın hazırlayıp sunduğu KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programına konuk olan İstanbul Arel Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finans öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Akkaya işletmelerde inovasyon kültürü ve finansal danışmanlık üzerine Endüstri Radyo’da açıklamalarda bulundu.

Akkaya, inovasyon kültürünün başta işletmeler olmak üzere toplumun tüm katmanlarına yayılmasının yeni dünyanın rekabeti nedeni ile şart olduğunu belirterek, işletmelerin kur riskine ve finansal risklere karşı finansal danışmanlık kullanımından feragat etmemesi gerektiğini söyledi.

KOBİ’LER FİNANS DANIŞMANI BULUNDURMALI

Özellikle KOBİ’lerin büyük bir çoğunluğunda finans danışmanı bulunmadığını da belirten Akkaya, “İşletmeler finansal danışmanı bir maliyet olarak görüyorlar. Bir pazarlamaya milyonlarca dolar harcanıyor,  hukuk birimine, girişimciliğe çok para harcanıyor ancak iş finansal danışmanlığa geldiğinde patronlar finansçı oluyor. Oysa, maliye analizi, risk yönetimi gibi durumlar işletmeler için oldukça önemlidir.” dedi.

KOBİ’lerin finansal risk yönetimi kavramına uzak olduğunu belirten Akkaya, “Bunun 3 tane yöntemi var. Birincisi çeşitlendirme yöntemi kullanılabilir. Bir diğeri sigorta satın almak, diğeri ise finansal korunma yöntemleri. Bu korunma yöntemleri denilince akla ilk gelenler de türev ürünlerdir. “dedi.

AKADEMİK ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Akkaya kredi kullanımında etkinliğin sağlıklı bütçe ve finans yönetiminden geçtiğini ifade ederek,  girişimcilik konusunda akademi ve iş dünyasının daha yapabileceği çok çalışma olduğunu aktardı

Kurumsal eğitimlerde işletmelerin akademi ve fakülte isimlerinin kullanımlarının sanayi iş dünyası işbirliği kapsamında daha anlamlı olacağının altının çizen Akkaya,  akademinin de 21. Yüzyıl yetkinliklerine ve başlıklarına yönelik dönüşümünün gecikmemesi gerektiğini belirtti.