Etekteki Taşlar programına konuşan Avukat Mehmet Ümit Erdem, pandemi döneminde çalışan ilişkilerinin işçiler aleyhine değiştirilmesi ve bunun etkileri üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Kısa çalışma ödeneği uygulamasının işsizlik sigortası kanunun gelmesiyle birlikte yıllardır uygulanan bir durum olduğunu söyleyen Erdem, bunu yılda yaklaşık 100 şirketin, yangın, ekonomik krizler gibi istisnai durumlarda kullandığını belirtti.

İşçilerin gelir güvencesini sağlamak adına olumlu bir uygulama olduğunu söyleyen Erdem, gerçekten ihtiyacı olan işyerlerinde uygulandığında ve aradaki farkı da işverenin karşılaması durumunda faydalı olduğunu vurguladı.

GELİRİN 0.60’I ÖDENİYOR

Kısa çalışma ödeneğinde, geriye dönük 12 aylık ücretin toplanarak önce 12’ye bölünerek zamdan önceki 1 yıllık gelirin belirlenip daha sonra bu gelirin 0,60’ını işçilere ödendiğini söyleyen Erdem, bu uygulamada bazı durumların ortaya çıktığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Şuna dönmeye başladı, bazı işyerleri kısa çalışma ödeneği almak için ilgili yerlere bildiriyor, devlet ödemesini yapıyor ancak çalışana sen oradan paranı alıyorsun biz vermeyelim ya da eksik para verelim gibi bir anlayış ortaya çıkmaya başladı. Ayrıca işverenlerin tasfiye etmek istedikleri işçiler için de bir yol olmaya başladı.” dedi.

PANDEMİ ÜCRETSİZ İZNİ GÜNLÜK 44.70 LİRA

Erdem, kısa çalışmada bir çalışma ilişkisi olduğunu belirterek bir de pandemi ücretsiz izni uygulaması bulunduğunu ve işverenlerin çalışanları ücretsiz izne göndererek gelirleri ne kadar olursa olsun günde 44.70 lira para verildiğini söyledi.

Erdem, “Ücretsiz izin her zaman vardı ama işçinin yazılı onayı ile izne çıkarılabiliyordu. Ancak yeni uygulamada böyle bir durum yok ve işverenden talepte bulunma hakkınız da yok. Ayrıca ücretsiz izinde SGK primleri yatmıyor ve kıdeminizi de sayılmıyor. Kısa çalışmada sayılsa da ücretsiz izinde sayılmıyor. Dolayısıyla iyi bir uygulama gibi pazarlanan bu düzenlemede işçilerin aleyhine bir durum söz konusu.” açıklamasında bulundu.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.