Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına konuk olan Siber Güvenlik Uzmanı Burak Bozkurtlar,  siber güvenlik için dikkat edilmesi gereken konuları ST Endüstri Radyoda anlattı.

İşletmelerde dijital dönüşümün önündeki zorlukların en başında karar vericilerin dönüşümün içeriğini anlayamamaları geliyor diyen Bozkurtlar,  kişilerin teknolojiyi yardımcı olarak değil de rakip olarak gördüklerini belirtti.

KAMUDA VE ÖZEL SEKTÖRDE CİDDİ BİR KONUMDA

Bozkurtlar, dijital dönüşümün birçok programın kullanılması anlamına geldiğini ifade ederken, bu programların kullanılmasının da kişileri işsiz bıraktığı endişesinin var olduğunu ve nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bozkurtlar, ”Firmaların değişim için hazırlanmadan dönüşüme başlanması gibi bir sıkıntısı var. Dijital dönüşüm şu an devletin en üst mercileri tarafından da önemseniyor. Hatta Cumhurbaşkanlığına bağlı dijital dönüşüm ofisi var. Dijital dönüşüm hem kamuda hem özel sektörde ciddi bir noktada kabul görmüş durumda. “ dedi.

PROFESYONEL DESTEK ALINMALI

Kobi'lerin bu noktada biraz zayıf kaldığını belirten Bozkurtlar, kobi’lerin hem geç karar verdikleri için hem de nitelikli eleman bulamadıklarından kaynaklandığını vurguladı.

Dijital dönüşümde reklamların önemli olduğunu ve hem web sitesi yaparak hem de sosyal medyayı kullanarak faaliyet göstermenin altını çizen Bozkurtlar, bu anlamda profesyonel destek almanın gerekli olduğunu ve bu desteğin firmaları birkaç adım ileriye taşıdığını da belirtti.

İNTERNET ALIŞVERİŞİNDE BU KONULARA DİKKAT

İnternet üzerinden alışveriş yapan kişiler için dikkat edilmesi gereken konulara da değinen Bozkurtlar, “Özellikle tarayıcı üzerinden alışveriş yapan kişilerin kesinlikle kendi fiziksel kredi kartlarını kullanmamaları gerekiyor.  Bunun yerine internet bankacılığı üzerinden bir sanal kart oluşturmak ve bu kart ile alışveriş yapmak daha doğru. “ dedi.

Sanat kart bilgilerinin başkasının eline geçmesi durumunda önlem olması açısından da alışveriş tutarı kadar para yüklemenin önemine vurgu yaptı. 

3D SECURE İLE ANLIK SMS GELİYOR

Bir alışveriş yapılacağı zaman 3D secure denilen güvenli ödeme seçeneğini tercih etmenin de bir diğer önemli unsur olduğunu belirten Bozkurtlar, “Alışverişin tamamlanması için anlık şifre girilmesi istenir. Bu şifre de telefonunuza sms olarak gelir. Böylelikle kartınızın sizin dışında herhangi bir yerde kullanımı olursa anlık olarak bilgilenmenizi sağlar.” dedi. 

Bozkurtlar ayrıca, alışveriş sitelerinin siber saldırıya uğraması ve veri tabanlarına ulaşılması ihtimaline karşı kredi kartı bilgilerinin sitede kayıtlı olmasının doğru olmadığını da sözlerine ekledi.