Çiğdem Aydoğdu’nun hazırlayıp sunduğu Turizm Gündemi programına katılan Hibe Doktoru Kurucusu ve Hibe Destekleri Danışmanı Doç. Dr. Ülkü Şengül Pekcan KOSGEB hibeleri üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

Hepimizin hibe desteğine ihtiyacı olduğu bir dönemde yaşıyoruz diyen Pekcan, KOSGEB’i insanların kendi dilleri ile algıladığını ancak KOSGEB’in mevzuatta olmayan farklı bir dili olduğunu ve bu dilin yeteri kadar anlaşılmadığı için girişimlerde kişilerin başarısız olduğunu ifade etti.

DANIŞMAN İLE ÇALIŞMAK BAŞARIYA GÖTÜRÜYOR

Her işte olduğu gibi şirketin geleceği için iyi bir danışman ile çalışmanın önemine vurgu yapan Pekcan, bu hususa dikkat edildiği sürece başarıya çok daha güvenli bir şekilde ulaşılacağını belirtti.

Pekcan, firmanın ilk önce neye ihtiyacı olduğunu tespit ettiklerini vurgularken öngörüleri ile tavsiyelerde bulunduklarını ve hangi konularda hibe alabilecekleri konusunda rapor hazırladıklarını kaydetti.

KOBİGEL PROJESİNE BAŞVURU YAPILABİLİR

Pekcan, “Eğer mevcut bir firmada iseniz ve KOSGEB ile ilgili başvuruda bulunacaksanız ‘KOBİGel’ projeleri ile bunu yapabilirsiniz. Açıklamalarda mevcut olan firmaların ana faaliyet konusuna göre kategorileştirmeler mevcut. Örneğin biz deriz ki, her şirketin bir ruhu vardır. Ruhunu belgeleyen de nace kodudur. Bu koda göre bir girişimde bulunabilir ise hibe kesinlikle alınabilir. “ dedi.

EN ÇOK BİLİNEN HİBE PROGRAMLARI

İşletme geliştirme, arge inovasyon, KOBİ teknoyatırım ve stratejik ürün geliştirme gibi programların en çok bilinen hibe programları olduğunu belirten Pekcan,  KOBİGel projesinden yararlanamayan şirketlerin  bu programlardan faydalandığını ve bu şirketlerin hizmet sektörü ve üretim sektörü olarak ikiye ayrıldığını ifade etti. Pakcan, hibe verme konusunda üretim sektörüne daha sıcak bakıldığını da ekledi.

KOSGEB’in özellikle talaşlı imalat konusunda cömert davrandığını çünkü bu projelerin Türkiye’ye kazandırılmasının söz konusu olduğunu vurgulayan Pekcan, “Kırmızı, mavi halı yapmak üretimdir ancak uçan halı yaptığınızda inovasyona girersiniz. Ülke ekonomisine katkıda bulunacak projelere devlet daha çok destek veriyor.” ifadelerini kullandı.