Reel Piyasalar programına konuşan Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem, yenilenebilir enerji ve elektrik çevrimine ait detayları Endüstri Radyo’da anlattı.

ENERJİNİN YÜZDE 3’Ü KARŞILANIYOR

Türkiye’nin güneş ile ilgili çalışmalarına 2011 yılında başladığını ve 2021 yılına gelindiğinde Ocak ayı sonu itibarıyla 6805 kurulu gücün olduğunu belirten Herdem, güneşte bu kurulu güçten üretilen elektriğin yıl bazında ülke olarak tüketilen enerjinin yüzde 3'ünü karşıladığını belirtti.

Herdem, “Güneşin kurulu gücün içerisindeki oranı yüzde 6,5-7 seviyelerinde iken, tüketimi karşılama oranı %3 seviyesinde bulunuyor. Güneşe kişi başına düşen güç üzerinden bakıldığında diğer ülkelerle daha iyi bir kıyas olduğunu düşünüyorum. Buradan hareketle şu an Türkiye’de kurulu gücü kişi başına böldüğümüzde 80w bulunuyor. Bu rakam Almanya’da 650w, Çin’de 125w seviyesinde. Yani biz ülke olarak güneşte ortalama seviyelerdeyiz.” dedi.

“EN VERİMLİ ALANDAYIZ”

Güneş enerjisinde daha iyi bir konumda olmak gerektiğini belirten Herdem, “Dünya üzerinde güneşi en verimli şekilde kullanabilecek ender bir konumdayız. Sıcaklık ve ışık dengesinin doğru olduğu bir kombinasyondayız. Daha aşağı gittiğimizde daha sıcak havalar ve bu havalardan dolayı bizim ürettiğimiz teknoloji ile daha az elektrik ürete biliyorsunuz. Daha yukarıya gittiğinizde sıcaklıklar düşüyor. Bu güneş için iyi bir şey ama bu sefer de ışın azalıyor daha az elektrik üretmek durumunda kalıyoruz. Ancak biz Türkiye olarak en doğru noktada kaynaktan yeteri kadar faydalanamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“GÜNEŞİN TEŞVİKE İHTİYACI YOK"

Herdem, bundan 10 yıl önce güneşin pahalı bir yatırım olduğunu ve o dönem ilgili hükümetin bir çalışma yaparak 13.3 dolar teşvik belirlediğini ve sistemin 8 yılda geri döndüğünü söyledi. Herdem, “Hatta ilk dönemde 10 yıl alım garantisi vardı, 13 yılda sistem dönüyordu. Zamanla dünyada güneşin maliyetleri o kadar hızlı düşmeye başladı ki özellikle bu teşvikin verildiği 4-5 yılda, sonra geçmiş yıllara göre kurulum maliyetleri aşağı düşmeye başladı.” dedi.

Artık güneşin bir teşvike ihtiyacı olmadığını ancak önünün açılmaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Herdem, güneşten elektrik üretenlerin serbest piyasada satış yapabilmeleri ve kriterlere uygun olmak kaydıyla bunu gerçekleştirebilmenin gerektiğini vurguladı.