Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına katılan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozan Bahar, kariyerini ve gençlere tavsiyelerini ST Endüstri Radyoda paylaştı.
 
Prof. Dr. Ozan Bahar, Muğla İl Jandarma Komutanlığında Yüzbaşı iken 1996 yılında görev dönüşü kaza yapmış ve belden aşağısı felç olmuştu. Yüzbaşı Ozan Bahar tekerlekli sandalye ile çıktığı akademik yolculuğunda Profesörlüğe kadar giden yolculuğunu 'Vazgeçme' isimli kitabında kaleme aldı. 
Yaşanmamış olaylar üzerine konuşmak çok kolaydır diyen Bahar, “Hayat aslında basit ama insanlar zorlaştırıyor. Her şeyin önüne sevgi koyduğunuz zaman hayat inanın kolaylaşıyor.” dedi.

“BAKIŞ AÇISI ÇOK ÖNEMLİ”

Koronavirüsü pandemisini de değerlendiren Bahar,” Olaylara bakış açınız çok önemli. Demek ki insanoğlunun bunu yaşaması gerekiyormuş. Unuttuğumuz bazı değerlerin tekrar gündeme gelmesi birçok şeyin farkına varmamıza neden oldu. Hayat bizim, şu an evlerde sıkılıyoruz ama bir gelirimiz, sıcak bir yuvamız varsa önemli olan nokta burası.” ifadelerini kullandı.

“YENİ MESLEKLER ORTAYA ÇIKACAK”

Her zorlu süreç kendi fırsatlarını beraberinde getirir diyen Bahar, şu anda yeni bir süreçten geçildiğini ve bundan 20 sene sonra yeryüzündeki mesleklerin %80’inin olmayacağını, yeni mesleklerin ortaya çıkacağını belirtti.

GENÇLER DİJİTAL TEKNOLOJİYE ÖNEM VERMELİ

Yaşanılan bu sıkıntılı süreci ilerleyen süreçte avantaja dönüştürebilmek için özellikle gençlere seslenen Bahar,”Dijital teknolojileri, dijital ticari firmaları inceleyip, imkanlarımız ölçüsünde  yapılan seminerleri takip etmelerini öneririm. Bazı meslek grupları yok olabilir ama yenileri çıkacak.  Bu işler ortaya çıktığında ‘keşke’ dememek için yapmayıp pişman olmaktansa yapıp pişman olmak her zaman daha kıymetlidir.” dedi.

“MUTLU EDECEK DURUMLARA YÖNELMELİ”

Geçmişi değiştiremeyiz ama gelecek için pazarlık yapabiliriz diyen Bahar, ”Ben başıma gelen olumsuz tramvayı kendim değişerek avantaja çevirdim.” ifadesini kullandı.

Hiç değiştirilemeyecek ve kişinin kontrolü dışında olan gerçeklerle uğraşmaktansa kişiyi mutlu edecek durumlara yönelmenin önemine dikkat çekti.

Yaşadığı tüm sıkıntıları ve zorlukları kendine yeni bir hayat amacı edinerek aştığını söyleyen Bahar, hayatın içinde göz ardı edilen, çarpıtılmış duyguların ve gerçeklerle örtüşmeyen algıların düzeltildiği takdirde başarının geleceğini sözlerine ekledi.