Reel Piyasalar programına konuk olan Vitriol Danışmanlık Kurucu Ortağı Seda Özyetkin, ihtiyaçların verimlilik esaslı düzenlenmesi için yapılması gerekenler üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Dijital dönüşümün endüstri 4.0 ile başladığını ve üretimde otomasyonun artması, dosyalardan bilgisayar sistemlerine geçilmesi, çalışanların yeteneklerini yapay zeka sistemleri üzerine planlaması gibi bir döngü içerisinde olunduğunu söyleyen Özyetkin, özellikle genç yöneticileri bir sonraki adıma götürebilecek bir dijital dönüşümün var olduğunu belirtti.

Özyetkin, “Burada kuşakları tanımak çok önemli çünkü ilk kez 3 kuşak bir arada. Burada rolü değiştiren, Z kuşağı zaten teknolojinin içerisine doğmuş bir kuşak ve onların bu dijital dönüşümlerine adapte olmalarındaki farkındalıkları çok yüksek ancak Y kuşağı arada kaldı. İş hayatının yaklaşık 10 yılını dijital dönüşüme gemeden sürdürdü ve öğrendiği bir sistem vardı. Şimdi  o sistemi unutup yeni bir sisteme ayak uydurmaya çalışıyor. KOBİ’lerin bu dönüşüme ayak uydurmakta en zorlandığı kuşak, X kuşağı çünkü en çok direnç onlarda başlıyor. Öğrenmek zorunda oldukları şey meslek hayatlarının son 5 yılında ortaya çıktı ve elde ettikleri başarı kıymetli dolayısıyla başarının anahtarları değişti.” ifadelerini kullandı.

Kuşaklar arasında dengeyi sağlamak adına ilk önce şirketlerde kuşak oranlarını çıkardıklarını söyleyen Özyetkin, stratejiyi belirledikten sonra birebir mülakatlar, iş analizleri ve yetkinlik modelleme çalışmaları yaptıklarını belirterek kişiye özel planlama yapıldığını vurguladı.

Y KUŞAĞI KİLİT NOKTADA YER ALIYOR

Y kuşağında bulunan kişilerin şirketler için kilit noktada olduğunu ve onlardan partner olmalarının beklendiğini söyleyen Özyetkin, sözlerine şöyle devam etti:

“Hem yönetici tarafa, X kuşağına hem de X kuşağına mentorluk yapmaları bekleniyor. Ancak reele baktığımızda sorun şurada gelişiyor; Y kuşağı ülkemizin doğru eğitimlerinden ve stratejilerinden geçip doğru noktaya gelebilmiş mi? Mentorluk yapabilmek için kendi ait olduğumuz alanda uzman olup kendimizi motive etmeyi başarmış olmak gerekir ki başka sistemler içerisinde diğer rollere faydamız olabilsin. Kendisini tam tanımayan kuşaktan nasıl mentor olmasını bekleyeceğiz? öncelikle bu soruya eğilmek gerekiyor.” dedi.

Özyetkin, sistemin telefondan oyun indirip oynamak deneyimi gibi düşünüldüğünü ancak her sistemin şirkete özgü terzi işi olması gerektiğini vurguladı. 

Programı buradan dinleyebilirsiniz.