Tunç Berkman ile 4P+1 programına konuk olan 360+Media Interactive Kurucu Ajans Başkanı, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, çalışma faaliyetleri üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Pandemi süreci öncesinde dijitalleşme, yapay zeka, makine öğrenmesi ışık hızıyla ilerliyordu diyen Öney, büyük şirketlerin kuantuma, bilgisayarlara yatırım yaptıklarını ve bunun da hızını artırdığını belirtti.

Öney, “Bu durumda acaba insan yeteri kadar hızlı gidiyor mu? Bu alanda insan çeşitliliği var mı? Bu benim derdim oldu aslında. 2019 senesinde Teknolojide Kadın Derneği’ni kurdum. İsmi kadın derneği gibi gözükse de geleceğe ve insana yatırım yapan bir dernek olmalı dedim. Amaç, değişim ve dönüşümden sonra karşımıza çıkabilecek yeni mesleklerde insanın güçlenmesini sağlamak, insanları daha çok teknoloji ile buluşturmak ve böylece insan aklını ve gücünü yapay zeka ile birlikte rekabet edebilecek seviyelere çıkarmak idi.” dedi.

“ÖZELLİKLE GENÇLERİ HEDEFLİYORUZ”

Özellikle gençleri hedeflediğin ifade eden Öney, gençlerin aldığı eğitimin bugünün dijital ve mobil dünyasının içerisinde yeterli olmadığını ve Teknolojide Kadın Derneği hikayesinin de böyle başladığını belirtti.

Dernek faaliyetleri içerisinde öğrencilere eğitim verdiklerini söyleyen Öney, pandemi nedeniyle eğitimlerin online olarak devam ettiğini ve sertifikanın tüm dünyada geçerli olduğunu belirtti.

Ayrıca eğitim bittikten sonra koçluk ve mentorluk üzerine de eğitim gördüklerini söyleyen Öney, “Aynı zamanda ekosistemden onları işe yerleştiriyoruz. Mezun olan arkadaşlarımızda yeni öğrencilerimize ders veriyor.” dedi.

OYUNLAŞTIRARAK YETENEKLERİ KEŞFETMEK

İnsan beyninin şimdi öğrenen makineler ile oluşan yapay zekadan ayrıştığı en önemli şey; duygu diyen Öney, “Duygu kısmı insan beyninde çok yoğun ve o insan beyninin içindeki beyinciklerin yapısı son derece karmaşık. Yapay zeka hızla gelişirken birçok insan şunu söylüyor; insanlar daha kendini kullanmayı öğrenemedi yani beyinsel olarak kendini, yeteneklerini ortaya çıkarmayı öğrenemedi ama biz süratle makinaları öğreterek insan aklının daha keşfedilmemiş olan beynin üstünde bir birtakım rekabet unsurları oluşturuyoruz. Düşünen makineler yaratıyoruz.” dedi.

Pandemi öncesinde değişimin tüketimde olduğunu söyleyen Öney, oyunlaştırmanın büyük bir önemi olduğunu ve hala ailelerin çocukları dijital araçlardan uzak tutmaya çalıştıklarını belirtti.

Öney, “Çocuklar, dernek olarak ilgi alanımızda. Yeteneklerin keşfedilmesi, oyunlaştırma ile yeteneklerin, zekanın ortaya çıkarılması alanında hedeflerimiz var. Bu konuda çalışmalarımız başlayacak.” ifadelerini kullandı.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.