Bahar’la İş Dünyası programına konuşan Mali Müşavir, Yeminli Bilirkişi ve Konkordato Komiseri Mustafa Karaarslan, çalışma faaliyetleri üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Firmaların en güvendiği insanların mali müşavirler olduğunu söyleyen Karaarslan, “Firma sahipleri, yöneticiler, ortaklar mahrem bilgilerini mali müşavirlerle paylaşırlar. Bu da tabi ki ciddiyet ve dürüstlük gerektirir. Aynı zamanda bağımsız ve güvenilir olmayı gerektirir. Bundan dolayı da bu meslek insanların kişiliklerinin üzerine oturuyor.” dedi.

Karaarslan, işverenlerin, klasik olarak beyannamesini hazırlayan bir mali müşavir aramadığını aksine, önüne bir vizyon koyan ve uzun vadeli planlamalarına katkı sunan mali müşavirleri tercih ettiklerini söyledi.
Mali müşavirlerin firmaları ileride çıkabilecek olan vergisel problemlerden, denetimlerden ve incelemerden korumaya yönelik çalışmalar yaptığını belirten Karaarslan, bir nevi devlet ile mükellef arasında uyumun en iyi şekilde yapılmasını sağladığını söyledi.

İşletmenin bilançolarındaki rasyoların önemli olduğuna dikkat çeken Karaarslan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu kısım önemli çünkü doğru analiz etmek gerekiyor. Aynı zamanda işletmenin üzerindeki maliyet yüklerini doğru tahlil etmek gerekir yani eğer üretim firması ise üretmiş olduğu bir bilim malın bile maliyeti işletmede önemlidir. Diğer sektörlerle yapmış olduğu bir rekabete kadar yaşanan süreçte ciddi anlamda bir maliyet unsuru teşkil eder. Maliyet planlamasını doğru yapmak önemli, stoklarda ya da mevduatlarda problem varsa bunları hızlandırmak gerekir.” dedi.

Karaarslan, özellikle personel verimliliği konusunda işverene doğru telkinlerde bulunmak gerektiğini de vurguladı.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.