Enerji verimliliğinin konuşulduğu Fabrikalarda Enerji Maliyetleri Nasıl Sıfırlanır programının bu bölümünde İzgi Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinç konuk oldu. Hatice Nazlı Aydoğan’ın sorularını yanıtlayan Dinç, Türkiye’nin enerji verimliliği konusundaki çalışmalarını anlattı. 

Enerji nedir?

Teknoloji geliştikçe insan gelişimi arttı, insan gelişimi arttıkça enerjiye ihtiyaç arttı. Dünyada bilinen enerji kaynakları esasında 5 tane;petrol, kömür, doğalgaz, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynakları. Bizim iddiamız şu; 5 enerji kaynağı değil 6 enerji kaynağı var. O da şu; enerji verimli çalışması.  Ülkemizin hiç vakit kaybetmeden 6. enerji kaynağını keşfetmesi gerekiyor. Biz onun için varız. O yüzden elimizden geldiği kadar bilgi vermeye çalışıyoruz çünkü enerji hayatımızın vazgeçilmez kaynağı. 

Enerji verimliliği ve tasarrufu nedir?

Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu esasında aynı gibi gözüküyor fakat birbirinden farklı. Buna basit anlaşılabilir bir örnek vereyim; evinizden, odanızdan çıkarken ışığı söndürürseniz tasarrufa yönelik bir işlem yapmış olursunuz ancak ampulü değiştirip led koyarsanız enerji verimli çalışması yapmış olursunuz. İkisinin birleşimi sonuçta tasarrufa götürüyor. Burada sanayicimizin esasında önce bir enerjisinin verimliliğini ölçtürmesi gerekiyor. Ölçüm yapıldıktan sonra da oradaki öngörülecek işlemler tasarrufa işaret ediyor. Özetle birbirine geçmiş aynı gibi gözüken ama birbirinden farklı unsurlardır.  

Enerji verimlilik çalışmaları nasıl başladı?

Enerji verimlilik çalışmalarını ilk başlatan 1972 yılında Amerika oldu. 1973 yılında alınan bir kararla Amerika Birleşik Devletleri'nde 96 tane nükleer enerji santrali kurulma kararı alındı.Bu süreçte de enerji verimliliği çalışmasını da başlatmıştır. 1984 yılına geldiğimizde ki, 1984'ten sonra tek bir tane nükleer enerji santrali yatırımı yapılmamıştır, 20 tane nükleer enerji santrali bütçesini iptal etmişlerdir. Bu da yaklaşık bugün biz bir tane nükleer enerji için maliyetin 30 milyar olduğunu düşünürsek 600 milyar dolar gibi ciddi bir tasarruf demektir. Amerika bu verimlilikten sağladığı parayı girişimlerine aktardı o yüzdendir ki dünyanın süper gücü oldu. Bunu Avrupa, Uzakdoğu ve Türkiye'de gördü ve uygulamaya başladı. 

Türkiye enerji konusunda nerede ve gelecekte bizi neler bekliyor?

Biz ülke olarak şu anda girişim evresini tamamlamaya doğru giden bir ülkeyiz. Burada da enerji koridorundayız doğalgaz geçiş hatlardan da bakarsak ve aynı zamanda da jeopolitik dengelerin içerisinde kritik bazı yatırımlar yapıyoruz ülke olarak.  Bu yatırımlar hem devlet tarafından hareket planları ve kanunlar çıkarılarak destekleniyor hem de önümüzdeki süreçte yol haritası belirleniyor. Buna altyapısal bir takım üniversiteler, yerler belirleniyor. Diğer tarafta sanayicimiz de dünya konjektöründen geri kalmamak, rekabet gücünü artırmak açısından da enerji de kendisine yük olan kısımlarda bazı bireysel ve bazen sektörel tasarruf ve verimlilik çalışmalarını girmiş durumdalar. Bunun tamamının esasında bir kontrol altında olup, kanunlarla desteklenmesi ve yol gösterilmesi gerekiyor. Şu anda ülke olarak dünyaya yetişemiyor olabiliriz ama enerji verimliliği konusunda çalışmalar yapılıyor. Yeterli mi değil ama çalışmaya devam ediyoruz.