Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuk olan Karkim Satış Müdürü Ata Şamil Namlı, yalıtım ve yapı kimyasalları üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

ÇEVRE DOSTU BİNALAR YAPILMALI

Yalıtımı, binayı ve içindeki varlıkları ses, su, ısı, yangın ve doğal afet gibi dış etkenlere karşı alınan önlemlerin tümü olarak açıklayan Namlı, tekniğine uygun yalıtım yapılan binada oturanların ise güvenli, gürültüden uzak ve enerji tasarrufu sağlayarak konforlu bir yaşam sürdüklerini belirtti.

Namlı, “Yalıtım, ısı, ses, su, tesisat ve yangın yalıtımı olarak çeşitlendirilir. Doğru uygulamalar ile yalıtım yapılmalı ve her şeyden önce binaların çevre dostu ve doğal afetlere dayanımı yüksek binalar olması sağlanmalıdır. Genel olarak bakıldığında enerji tüm dünya için çok önemli ve pahalı bir konuma geldi. Dolayısıyla her şeyden önce yaptığınız her yalıtım uygulamasında enerji tasarrufuna öncelik vermek gerekiyor.” dedi.

YERLİ KAYNAKLAR ETKİN KULLANILMALI

Enerji tasarrufunun hem aile hem de ülke ekonomisine katkı açısından son derece önemli olduğuna vurgu yapan Namlı, “Ülkemizin büyümesi ve tüketimiyle birlikte artan enerji talebi, yerli kaynaklar yerine ağırlıklı olarak dış kaynaklardan karşılanması enerji arz güvenliği açısından sorun teşkil etmeye başladı. Ortalama yüzde 60’ını dışardan elde edilen kaynaklardan karşılıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin sağlanması için kısa vadede enerji üretimin yerli kaynakların daha etkin kullanılması gerektiğini vurgulayan Namlı, tüketicileri ve sanayicileri buna yönlendirecek teşviklerin bu konuda etkili olabileceğini söyledi.

DOĞRU MALZEME VE DOĞRU UYGULAMA ÖNEMLİ

Su yalıtımının da son derece önemli olduğuna dikkat çeken Namlı, “Yeni binalarda altyapı ve üst yapının tekniğine uygun, doğru malzemelerle ve doğru uygulamalarla tamamlanması son derece önemli. Statik projenin doğru olduğu bir yapı için önceliğimiz zemin etüdüne başlanması. Buradan alınan sonuçlara göre zemin suyunun ne kadar yükselebileceği belirlenerek uygun sistemler ve malzemeler seçilebilir. Su yalıtımı doğru yapılmış bir binanın demir donatısı da çok daha uzun ömürlü olacağı için binanın dış etkenlere dayanım gücü de artmış olacaktır.” dedi.

Namlı, su yalıtımının ısı yalıtımı ile desteklenmesi halinde de enerji verimliliği yüksek, çevre dostu ve sağlam bir yapının elde edileceğini de ifade etti.

Namlı, doğru malzemenin, doğru uygulayıcılar tarafından doğru yerde uygulanmasının da son derece önemli olduğunu vurguladı.