Arda Meriç’le Teknoloji Gündemi programına konuşan eticaretmerkezi.com Kurucusu, Girişimci, E-Ticaret Danışmanı Serkan Koç, e-ticaretin gelişimi üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

E-ticaret konusunda geçmişte en ileride olan ülkenin İngiltere olduğunu ve %20’lerin üzerinde bir ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Koç, Amerika’da bu oranın %14 seviyelerinde olduğunu, Amazon’un toplam e-ticaretin %45’inin üzerinde bir paya sahip olduğunu ve hızla büyüdüğünü kaydetti.

E-TİCARET HACMİ ARTTI

Koç, e-ticaret büyüdükçe mağazacılık sektörünün daralmaya başladığını dile getirirken Amerika’da buna Amazon’un yıkıcı etkisinin olduğunu vurguladı.

Covid-19 sonrasında e-ticaret hacminin %70 oranında arttığını öngördüğünü belirten Koç, bu ivmenin hızla arttığını ve Türkiye’nin de %10 oranında bir payı olduğunu ifade etti.

HİZMET KALİTESİNDE ARTIŞ YAŞANIYOR

Koç, hiçbir zaman e-ticaret yapmamış ve e-ticarette alışveriş yapmamış insanların havuza girmeye başladığını belirterek korkulan kadar etki bırakmadığını da ifade etti.

Koç,” Rekabet arttı ve bu artıştan dolayı hizmet kalitesi her gün yükseliyor. Türkiye'de aynı gün teslimat diye bir şey yoktu 2 sene öncesine kadar. Artık aynı gün teslimat başladı.” dedi.

KALİTELİ BİR EKOSİSTEM OLUŞTU

Kargo şirketlerinin ürünleri ucuza taşımalarından dolayı ürünlerin kötü ambalajlarda veya kırık şekilde taşımalarının artık düzeldiğini belirten Koç, talebin artmasıyla birlikte kaliteli bir ekosistem oluşmaya başladığını söyledi.

Koç, Covid-19’un bir etken olmasının yanı sıra kalitenin artması ve sitelerin daha iyi hizmet vermek için  daha çok satıcıya yer açmalarının e-ticaretin büyümesi için avantaj olduğunu belirtti.