Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuk olan Teknik Masura Fabrika Müdürü Mustafa Çopuroğlu, kağıt ambalaj sektöründe enerji verimliliği üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

2008 yılında Teknik Masura olarak kağıt sektörüne giriş yaptıklarını ilk etapta yılda 12 bin tonluk bir üretimle başladıklarını söyleyen Çopuroğlu, 2021 yılında bu rakamı 35 bin ton seviyelerine taşıdıklarını belirtti.
2017 yılında Edirne’de bir kağıt fabrikasını satın alarak 2018 yılında üretime geçtiklerini de hatırlatan Çopuroğlu, buradaki üretim kapasitelerinin yaklaşık 80 bin ton, totalde ise 115 bin ton yıl gibi kağıt üretimlerinin bulunduğunu kaydetti.

“ELEKTRİĞİ YOĞUN KULLANAN BİR İŞLETMEYİZ”

Teknik Masura’da kullanılan enerji üzerine de bilgiler veren Çopuroğlu, sözlerine şöyle devam etti: 

“Elektriği çok yoğun kullanan bir işletmeyiz. Geçen yıla kadar Mersin'deki Kağıt fabrikasında buhar kazanı kullanılmaktaydı ancak rekabet şartları çok sürdürülebilir kılmadı. Orada da katı yakıtlı bir kazana geçtik. Edirne'de aynı şekilde toz kömür kullanan, akışkan yataklı bir buhar kazanımız var.  Buhar ve elektrik kağıt üretiminde ham maddeyi çıkarırsanız yüzde 35 gibi faaliyet kalemidir. Yoğun kullandığımız için verimli hale getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Çopuroğlu, Mersin fabrikasında tüketilen enerji miktarının yaklaşık 5 bin teb, Edirne kağıt fabrikasında ise 10 bin 500 teb civarında olduğunu kaydetti.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARTTIRMAYI İLKE EDİNDİK”

Çopuroğlu, “her iki fabrikada da enerji yöneticisi bulundurduklarını ve 2023 yılına kadar tüm tesislerin ISO 50001 enerji yönetim kalite sistemine sahip olmaları gerektiği uygulamayı hatırlatarak, bu yönde çalışmalarının başladığını ifade etti.

Çopuroğlu, “Proseslerde tasarım aşamasından itibaren enerji verimliliği yüksek ürün ve hizmetleri kullanmayı, enerji tüketimini azaltıcı projeleri geliştirmeyi ve alternatif kaynaklar araştırarak enerji verimliliğini arttırmayı kendimize ilke edindik. Bir makine satın alınırken her türlü verimliliği teknik ekibimiz tarafından kontrol edilmektedir. Bazı gider kalemleri, maliyet unsurları üzerinde enerji verimliliği hassas bir şekilde inceleniyor.

Aydınlatma üzerine çalışmalar yaptık, faydasını da gördük. Proses kısmında ise daha farklı durumlar gördük. Pompalarının elektrik motorlarını yavaş yavaş yüksek verimli olanlarla geliştiriyoruz. Kağıt fabrikamızda ciddi bir tüketim kalemi olan bakım sistemi var. Yaklaşık 850 kilowatt saat elektrik tüketiyoruz. Bununla ilgili yeni bir sistemimiz var. Bu projeyi yerine monte ettiğimizde bunu 595 kilowatt saate düşüreceğiz.” dedi.

Çopuroğlu ayrıca, konik masura da kurutma prosesi bulunduğunu ve burada daha verimli olan buhar serpantinleri ile değiştireceklerini belirtti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.