2 Kadın 1 Konuk programına konuşan ve dünyaya Türk kahvesini tanıtan kişi olarak bilinen Gastronomi Yazarı ve Danışman, Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cenk Girginol, Türk kahvesi kültürü üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

Başarı hikayelerinin diğer insanlardan daha akıllı olmakla değil çok çalışma ile bağlantılı olduğunu dile getiren Girginol, işini sevmenin de önemli olduğuna dikkat çekerek her sabah uyandığında mutlulukla işine gittiği bir mesleğe sahip olduğunu ifade etti.

BİR KÜLTÜR KAHVESİ

Türk kahvesi ile beraber anılacak kelimenin samimiyet ve kültür olduğunu düşündüğünü dile getiren Girginol, “Hayatımızın birçok yerinde kahve ile anımız var. Örneğin, kahvaltıdan sonra içtiğimiz kahve veya yorgunluk kahvesi gibi birçok şeyi hayatımızda kültür bazında yaşıyoruz.” dedi.

FİLTRE EDİLEMEYEN TEK KAHVE

Türk kahvesinin diğer dünya kahvelerine göre ayrışan en büyük özelliğinin pişirilme metodu olduğunu belirten Girginol, türk kahvesinin telvesi ile pişen ve filtre edilmeyen tek kahve olduğunu da vurguladı.

Girginol, özellikle kahve içildikten sonra bakılan falın kahvenin tanıtımını dünyaya yaparken ciddi bir tanıtım malzemesi haline geldiğini ve insanlarda merak uyandırdığını ifade etti.

“KAHVE TADIMI BİLMEK GEREKİYOR”

Barista kelimesinin İtalyanca kahve barmeni anlamına geldiğini açıklayan Girginol, barista olan kişilerin sadece şekilli kahve yapmaktan ziyade kahve tadımlarını ve kültürünü de iyi şekilde bilmesine dikkat çekti.

KAHVE BİLİMİ UYGULAMALARI DERSİ VERİLİYOR

Girginol, “Türkiye’de bu konu ile ilgili birçok kurumda eğitimler artık yer alıyor. Barista eğitimleri önemli bir kriter. Bu konuda teknik ve teorik bilgiye sahip olmak lazım, sadece alaylı olmak yetmez.” dedi.

İstanbul’da özel bir üniversitede Türkiye’de ilk ve tek kahve bilimi uygulamaları üzerine ders verdiğini belirten Girginol, bu derslerde öğrencilere teoriyi doğru aşılama üzerine bilgiler verdiklerini kaydetti.