Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuk olan Atlas Copco Endüstriyel Hava Kompresörleri Bölüm Müdürü Özgün Şenol, basınçlı hava üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

BASINÇLI HAVANIN OLMADIĞI YERDE BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANIYOR

Basınçlı havayı küçük bir atölyeden büyük fabrikalara kadar üretimin, servis hizmetinin olduğu her yerde kullanılan çok kritik bir ekipman olarak tanımlayan Şenol, basınçlı havanın olmadığı yerde büyük sıkıntıların yaşandığını da belirterek doğru teknoloji kullanımının önemine dikkat çekti.

Atlas Copco olarak temel farklarının farklı teknolojilerin üretimini gerçekleştirip firmaların ihtiyacı olan hava kapasitesine ve basınca uygun en doğru çözümü sağlamaya çalışmaları olduğunu söyleyen Şenol, “Firmalar basınçlı havanın ne kadar önemli olduğunu sıkıntı yaşayınca daha iyi anlıyorlar. “ dedi.

“SİSTEM ÇÖZÜMÜ SUNUYORUZ”

Doğru bir basınçlı hava sisteminin nasıl olması gerektiği üzerine değerlendirme yağan Şenol, “Biz Atlas Copco olarak öncelikle bütün çalıştığımız firmalara verdiğimiz mesaj şu; biz basınçlı hava kompresör üreticisi değiliz, sistem çözümü sunuyoruz. Bazen kompresörler doğru olsa bile boru hattının çapının doğru seçilmemesi ya da makine diziliminin doğru olmaması bile enerji verimliliğinde ciddi sıkıntı yaratabilir. Vidalı kompresörlerde olması gereken basınç değerinin 1 bar yüksek çalıştırılması doğru teknoloji seçilse ve doğru bir dizilim yapılsa bile %20 daha fazla enerji harcamasına sebebiyet verebiliyor.” dedi.

Konveksiyonel olarak seçilen sistemlerde, sistemin ya da prosesin hatasının ve ürünlerdeki hasar miktarının fazla olmasının temel nedeni doğru basınçlı havanın seçilmemesi de olabiliyor diyen Şenol, “Biz tek bir teknolojiye müşterilerimizi yönlendirmiyoruz. Müşterinin ihtiyacı olan hava kapasite ve basıncına göre olabilecek en verimli sistemin seçilmesini sağlıyoruz.” dedi.

KOMPRESÖR BASINÇLARI DOĞRU TEKNOLOJİ İLE SEÇİLMELİ

Müşterilerin doğru kompresör ya da sistem seçimi yapamamasının temel sebeplerinden birinin Türkiye'de basınçlı hava ile ilgili bir regülasyonun olmaması diyen Şenol, “Devlet kontrolünde kilowatt değeri, toplam enerji tüketimi ve debi ölçümü yapılsa müşterde, o kompresöre neden o parayı verdiğini ya da bu sistemi kurmak için gerçek maliyetlerin ne olduğunu hesaplayabilecekler. Sanayi Bakanlığı bunu beyaz eşya sektöründe çok başarılı bir şekilde yaptı. Kendi sektörümüzde böyle bir durum söz konusu değil.” ifadesini kullandı.

Şenol, sadece kompresör basınçlarının doğru teknoloji ile seçilmesi nedeniyle bir Atatürk Barajı kadar enerji verimliliği sağlanabileceğini belirterek basınçlı havanın, bir sistemin enerji tüketiminde önemli bir rolü olduğunu sözlerine ekledi.