Bahar’la İş Dünyası programına konuşan Savaş Osman Şakar Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu, Eğitmen ve Danışman Savaş Osman Şakar, proje yönetimi üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

KÜLTÜRE UYGUN PRATİKLER ÜZERİNDEN ANLATILIYOR

Proje paydaşlarını yönetmek çok önemlidir diyen Şakar,  metodolojilerin oluşturulması, proje ofisinin kurulması ve yaygınlaştırılması konularında eğitim ve danışmanlık verdiğini kaydetti.

Şakar, “Proje yönetiminde Amerikan, İngiliz, Alman ve Avustralya ekollerinden hepsine belli bir mesafeden bakmaya çalışıyorum. İçlerinden bizim kültürümüze en uygunlarını çekerek eğitimlerimi pratik üzerinden anlatmaya çalışıyorum.” dedi.

“BAŞARMAK İÇİN PROJE YÖNETİMİ GEREKLİ”

Proje yönetimini en iyi deneyimlerin ve bilginin toplandığı, zaman içinde kendini ispat etmiş birtakım araç ve teknikleri bir araya getirerek projeyi başarıyla tamamlama olarak tanımlayan Şakar, “Bunu, bir işi başarmak istiyorsanız yapmanız gereken yöntem olarak kullanmalısınız.” dedi.

Psikoloji yönetimi yapmadan da bir şeyleri tamamlamanın mümkün olduğunu belirten Şakar, maliyet ve zaman anlamında bir işi başarma kaygısı varsa bilinen hataları yapmamak ya da bilinen iyi teknikleri kullanmanın son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

“GEÇMİŞ PROJE KAYITLARI HATAYI ENGELLER”

Proje yönetiminin kendi doğasında bazı noktalara ihtiyacı olduğunu ve Türkiye’de birçok firmanın kabul etmediği en önemli noktanın yazılı kültür olduğunu belirten Şakar, proje yönetiminin gerektiği kadar bir şeylerin yazılı olmasının da gerektiğini kaydetti.

Yazmaktansa konuşmayı ve sohbet etmeyi tercih ediyoruz diyen Şakar, “Bir kurumun çok iyi proje yönetimi yapabilmesi için geçmiş proje kayıtlarının elinde olması ve aynı hataların yapılmasını engelleme ile mümkün olacaktır.” dedi.