Lider Kadınlar programında Tuğba Dedeoğlu Demir’in sorularını yanıtlayan Yaşam, Nefes Koçu ve Yazar Tuğçe Sabaz, pandemi sürecinin kişilerin üzerindeki etkileri ve girişimcilik üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Pandemi sürecinin, kısıtlamaların insanlar üzerindeki stres üzerine konuşan Sabaz, “Zannediyoruz ki, kapanmanın öncesindeki rutinimizi gerçekleştirmezsek bir şekilde hayatımız etkilenecek. Oysa şartlara göre esneme kabiliyetimiz var. Bu zorlamalar illa pandemi döneminde değil hayatın her anında yaşanabilir. Önemli olan, şartlar değiştiğinde uyum sağlama becerisinde yatıyor.” dedi.

BAŞARI TANIMINI DEĞİŞTİRMEK STRESİ AZALTIYOR

Bir girişim hazırlığında bulunurken riski minimuma indirmenin yolları üzerine de değerlendirmede bulunan Sabaz, bu durumda kişinin kendisini çok iyi tanımasının önemli olduğunu vurguladı.

Sabaz, “Sizi strese sokan nedir? Finansal durumlar, yetersiz hissetme gibi düşünceler olabilir. Risk değerlendirmesi herkes için değişir. Burada önemli olan; stres kaynağının ne olduğunun bilinmesi ve bu korkuların üzerine gitmek. “ dedi.

Başarı tanımını değiştirmenin de bu noktada önemli olduğunu belirten Sabaz, başarısızlığı bir sıfat olarak herhangi bir duruma eklemek değil, başarısızlığın sadece bir durum olduğunu kabullenerek kişinin kim olduğunu belirlemeyeceği bilincinin oluşması gerektiğini aktardı.

Sabaz, başarı tanımının değiştirilmesinin stresi minimuma indireceğini de ifade etti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.