ST Endüstri Radyo’da 4P+1 programına konuk olan GittiGidiyor Genel Müdürü ve eBay MENA Bölge Direktörü Öget Kantarcı, Tunç Berkman’ın E-Ticaret üzerine sorularını yanıtladı. 

E-Ticaret konusunda hangi aşamadayız?

E-Ticaret konusunda Türkiye'nin çok özel bir yeri var. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2020 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre e-ticaret hacmi %64 arttı, ciro 94.7 milyar liraya ulaştı. Çok ciddi bir artış var. Bu zorlu dönemde insanların ihtiyaçlarını e-ticaret fazlası ile karşıladıklarını gördük ve bu süreçte daha önce ulaşamadığımız bir sürü insana ulaştık. Bu büyüme trendinin de aşağı inmeden devam edeceğini tahmin ediyorum.

Lojistik nasıl bir durum içindeydi?

Lojistik çok kritik bir durumdaydı. Bu konuda biraz daha iyi olmamız gerekiyordu ve dirsek temasını da daha iyi araştırmamız gerekiyordu. Beklenen bir pandemi ve virüs olmadığı için de biraz hazırlıksız yakalandık. Bu süreçte talep çok fazla geldi biz operasyonları eksiksiz yerine getirdik ama kargo firmaları bu konuda hazırlıksız oldukları için zor günler geçirdi. Bilselerdi tabi ki önlem alırlardı.

 Personel yapılanmanız pandemi sürecini karşılayabilecek yapıda mı?

Pandemi Asya Pasifik'te çıktığı için bunun ne kadar hızlı yayıldığını yakından takip edebilecek durumdaydık. Ülkemize de geleceğini öngördük ve altyapısal, evden çalışabilme yeteneklerimiz de almıştık o zamana kadar. Tabi bu yoğunlukla beraber daha iyi hizmet verebilmek için hem satıcıların hem alıcıların istihdamı önemliydi. İstihdam da %30 büyüdük, müşteri hizmetlerinde %50 büyüdük. 

KOBİ'lerin Gittigidiyor’da ürün satabilmesi için ne yapması lazım?

Satıcıların illa KOBİ olması gerekmiyor her ölçekteki satıcılarımızın tek yapmaları gereken şey GittiGidiyor’a girip ürünlerine listelemek. Bunun dışındaki bütün operasyonları biz yapıyoruz. Depodan almak, siparişi götürmek, gümrükleme hizmetleri, müşterinin evine teslim ve gerekiyorsa iade ile ilgili bütün işlemleri biz yapıyoruz. Bunu yaparken de lisan desteği veriyoruz. Hem ürün açıklamalarını çeviriyoruz hem müşteri hizmetleri ile ilgili bir sorun olduğu zaman biz cevaplıyoruz.

E-ihracat potansiyeli nasıl açıklanabilir?

E-İhracat yüzbinlerce KOBİ için dünyadaki çok önemli fırsatlardan bir tanesi. Geleceği yakalamak için bir ihtiyaç halini aldı. Bu ne demek 7 gün 24 saat bütün dünyaya açık bir haldesiniz anlamına geliyor. Yumurtaları aynı kefeye koymamak diye bir şey vardır; her ülkenin iyi zamanları vardır kötü zamanları vardır. Ülkenin kötü zamanlarında sizin işinizde kötü gider. Bizim de burada bu rehberlik ve danışmanlık yapmak istediğimiz şey; bir sürü ülkeye ürünlerinizi satın, ülkeye satışı yapınca da o riskleri minimize etmeye başlayın. Hangi ülkeye hangi ürünü hangi fiyatlarla koyacağınızı öğreniyorsunuz.

Şu dönemde iş bulma konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Sizin bu konuda çalışmalarınız var mı?

Gençlere gelmeden önce özellikle kadınlarla ilgili çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Anadolu’nun birçok yerinde yapılan projeleri destekliyoruz. Tüm çalışanlarımızın 20 hafta annelik izni var, babalık da 12 hafta. Gerçekten kadınların hem iş dünyasında hem sosyal yaşamda güçlenmesine katkı sağlayan projeler üretiyoruz ve farkındalık yaratmaya çalışıyoruz Bir de daha güçlü olalım diye kadın öğrencilerimize mentörlük organize ediyoruz. Genç adaylarımıza gelecek olursak da pek çok üniversite ile uzun dönem staj imkanı konusunda anlaşmalar yaparak çalışmaya başladık. Başvuran öğrencilerden seçimler yaparak yönetici kadromuzun öğrencilerle görüşmesini sağlıyoruz. Öğrencilere dijital pazarlama, satışa, kategori yönetimi, kod yazma, marka yönetimi gibi alanlarda destek olmaya çalışıyoruz.