Etekteki Taşlar programına konuk olan 3BK Eğitim Danışmanlık Şirketi Sahibi, Eğitmen ve Yazar Bülent Korkut, şirketlerde alacak yönetimi üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

TİCARETTE DUYGUSAL BİR MİLLETİZ

Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre alacakta bir gün bile gecikme yaşanması halinde bunun artık bir problemli bir alacak olduğunu söyleyen Korkut, “Türkiye’de ticaret yaparken biraz uygusalız. Şirketimizi yönetirken ya da müşterilerimizle ilişkilerimizde duygusallık yoğun yaşanıyor. Alacak tahsilatı günü geldiğinde genelde aramaya çekiniyoruz ya da onun öncesinde bu alacağı ödeyebilecek misin diyen sormakta çekiniyoruz.  O gün geldiğinde, alacağı tahsil edemediğimizde ise yine önlem almada maalesef gecikiyoruz.” dedi.

Alacaklar incelendiğinde 2-3 yıl belki de daha fazla alacak vadesine rastladıklarını belirten Korkut, bunun da büyük bir problem arz ettiğini çünkü işletmelerin zamanında önlem alamadığı için alacağını tahsil edeceği noktada farklı kayıplarının yaşanabileceğini de kaydetti.

SATIŞ PERSONELLERİ TAHSİLATI GÜVENLİ HALE GETİREBİLİR

İşletmelerin kurumsallaşmasının bu noktada önemli olduğunu vurgulayan Korkut, Türkiye’de yüzde 75 oranında likidite yetersizliği nedeniyle şirketlerin battığını, bunun en büyük nedeninin de alacakların vadesinin zamanında tahsil edilememesi olduğunu ifade etti.

Korkut, “Kurumsal firmalarda tahsilat birimleri ayrı kişiler tarafından yapılır. Ancak bu tahsilat ve inceleme birimleri ile birlikte satışçıların da koordineli bir şekilde çalışması gerekiyor. Elbette satışçıların tahsilat yapması problem arz eden durumlardan biri ancak o alacağın tahsilatını güvenli hale getirebilir. “ açıklamasında bulundu.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.