Taiwan Cement Corp, Sanko Holding ile stratejik ortaklık için masada olduğunu resmen duyurdu. Türkiye’de hacmi giderek artan çimento pazarını hedefleyen Tayvanlı şirket, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine de yayılmayı planlıyor. Bir anlamda Tayvanlı şirket, Avrupa pazarına ilk kez Sanko üzerinden adım atacak.

Taiwan Cement Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Chang An-pin, Sanko ile yapılacak işbirliğinin hem enerji verimliliğinde hem de uluslararası alanda tanınırlığın artırılması için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.

EN BÜYÜK ÜRETİMİ ÇİN’DE

Sanko ile iş birliği kararı alan Tayvanlı şirketin temeli ise Japonlara dayanıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya tarafından kurulan şirket, savaşın sonuna doğru devredildi ve özelleştirildi. Tayvanlı işadamı Koon Chen-fu’nun kurduğu Koos Group tarafından 1954 yılında alınan şirket ardından borsaya açıldı. Geçen yılı 3.2 milyar dolarlık ciro ile kapatan Taiwan Cement’in net geliri ise 249 milyon dolar.

Asyalı çimento devinin Tayvan’ın Hualien, Heping ve Su’ao kentine 3 fabrikası var. Şirketin en önemli üretim bölgesi ise Çin. Taiwan Cement’in Çin’deki tesisleri ise Guangdong, Guangxi, Jiangsu, Liaoning, Sichuan, Chongqing, Yunnan, Anhui ve Fujian kentlerinde. Sanko ve Taiwan Cement arasında öngörülen işbirliğinin detayları açıklanmadı.

LAFARGE’IN TESİSİNİ SATIN ALDI

Gaziantepli Konukoğlu Ailesi tarafından yönetilen Sanko, 1995 yılında Adıyaman Çimento’nun özelleştirilmesi ile sektöre adım attı. 2005 yılında Bartın Çimento’nun ihale yolu ile satın alınması ve 2007 sonunda, 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Narlı Çimento’nun devreye alınmasıyla büyümesini sürdürdü. Sanko’nun 5 tesisi, yılda 4.7 milyon ton klinker üretim ve 7.5 milyon ton çimento öğütme kapasitesine sahip.

Hatırlanacağı üzere Sanko Holding, dünyanın en büyük çimento üreticilerinden Fransız Lafarge Grubu’nun, Türkiye’deki yatırımlarından ‘Lafarge Ereğli Çimento’yu satın almıştı.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, bu yıl tekstil, enerji ve çimento sektörlerinde toplam 325 milyon dolarlık yatırım planladıklarını söyledi. "Sanko Holding olarak 2018'i yatırım yılı ilan ettik" diyen Zeki Konukoğlu, ekonominin sıkışık olduğu dönemlerde yatırımlara hız verip, geleceğe hazırlanmak istediklerini kaydetti. Konukoğlu, 2018 yılı içinde tekstilde 80 milyon dolar, enerji sektöründe 175 milyon dolar, çimento sektöründe 35 milyon dolar, ambalaj sektöründe 20 milyon dolar ve diğer sektörlerde 15 milyon dolar olmak üzere toplam 325 milyon dolarlık yatırım gerçekleştireceklerini açıkladı. Yatırımların 225 milyon dolarlık kısmının 2018 sonuna kadar gerçekleştirileceğini, kalan 100 milyon dolarlık kısmını ise 2019'da tamamlayacaklarını bildiren Konukoğlu, "Tekstildeki yatırımlarımız yenileme ve tevsii olarak iki bölümden oluşuyor. Enerjide tevsii olarak jeotermal ve rüzgâr santralleri yatırımlarına devam ediyoruz. Yatırımlara 2018'de başlanacak ve 2019 yılı içerisinde hepsi devreye alınacak. Çimentoda çeşitlendirme, kısmı kapasite artışı ve yenilemelerle birlikte yeni otomasyon yatırımları olacak. Ambalajda kapasite artışı ve çeşitlendirme yatımlarımız var" dedi.