Fora Zeytin Genel Müdürü Efe Yazıcı tesisin üretim teknolojisiyle ilgili olarak:“ Çoğunlukla otomasyona dayalı sistem ile el değmeden, son derece hijyenik bir ortamda üretim yapıyoruz. Tüm dünyanın tercihi teknoloji gerektiren Kaliforniya tarzı oksidasyonla işlem görmüş siyah zeytinleri steril ambalajlarda sunuyoruz.  Oksidasyon ile yıllık 18 bin ton işleme kapasitesine sahip üretim alt yapısı bulunmaktadır” açıklamasında bulunuyor. 

Fora Zeytin Tesislerinde gerçekleştirilen 600 bin euroluk yatırımla, enerji ihtiyacıgüneşten karşılayacak ve elektrik faturasını da 45 binden 15 bin TL’ye düşürmüş olacak. Üretim tesisi sayesinde, küresel ısınmanın en büyük nedeni olan atmosfere 540 bin kg/yıl CO₂ emisyonu salınımını engellenmesi hedefleniyor ve kurulan sistem 25 yıl boyunca kullanılabiliyor.  Gerçekleştirilen yatırımla yılda 900.000,00 Kw/h elektrik enerjisi tasarrufu sağlayacaklarını vurgulayan Yazıcı ile hem fabrikanın üretim sürecini hem de yeni yatırımını konuştuk. 

Üretim tesislerinizdeki yapılanmadan ve buralarda gerçekleşen üretimlerden kısaca bahsedebilir misiniz? 

Yüksek kaliteli zeytin ve zeytinyağı ürünlerimizi Balıkesir’in Havran ilçesinde bulunan son teknoloji ile donatılmış AntGıda tesislerinde üretiyoruz. Dünyanın en büyük zeytin işleme tesislerinden biri olan AntGıda A.Ş. 1994 yılında kurulmuş, uzun yıllar İş Bankası iştiraki olarak hizmet vermiş ve 2014 yılında Türkiye’nin önde gelen ve saygın sanayi gruplarından biri olan Mermerler Grup tarafından satın alınmıştır. Tesis 40 bin ton saklama ve 40 bin ton ambalajlama toplam 80 bin ton kapasite ile 70 bin metre kare kapalı olmak üzere 120 bin metre kare alana kuruludur. Üretimde ileri teknolojiye sahip hatlarımızı kullanıyoruz. Çoğunlukla otomasyona dayalı sistem ile el değmeden, son derece hijyenik bir ortamda üretim yapıyoruz. Tüm dünyanın tercihi teknoloji gerektiren Kaliforniya tarzı oksidasyonla işlem görmüş siyah zeytinleri steril ambalajlarda sunuyoruz.  Oksidasyon ile yıllık 18 bin ton işleme kapasitesine sahip üretim alt yapısı bulunmaktadır. 

Tesislerinizdeki üretim süreçlerini A’dan Z’ye anlatır mısınız? 

Ham madde, ürün hazırlama, depolama ve satış basamaklarında firmamızın sahip olduğu (BRC gibi) Gıda Güvenliği standartlarına uygun olarak Fora Zeytin  kalitesini standart hale getirmek için ideal parametreler belirlenmiştir. Bu parametrelere göre gerekli analiz ve ölçümler yapılıyor. Ürünlerimiz hammaddenin toplanması, fabrikamıza gelmesi, fermantasyon, ambalajlama, depolama ve sevkiyat aşamalarından geçiyor. Tüm aşamalarında duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler ve görsel kontroller yapılıyor.

Ham maddeler nereden temin ediliyor? 

Yüksek kaliteli zeytinleri Türkiye’nin en iyi zeytin yetiştiren bölgelerinden seçiyoruz. Toplandığı gibi AntGıda tesislerine gelen zeytinler, ileri teknoloji ile işlenerek, tüm tazeliği ve enfes tadı ile hijyenik olarak sofralara ulaşıyor. Çevre ve sağlık sorumluluğu AntGıda tesislerinin birinci önceliğidir. Üretim sırasında ortaya çıkan atıklar, kendi arıtma tesislerinde çevreye zararsız hale getirilerek yok edilmektedir. Hijyene ve sterilizasyona üretimin her aşamasında önem verilmektedir.

Tesisin aylık enerji tüketim miktarları hakkında bilgi verebilir misiniz? Enerji ihtiyacı nasıl karşılanıyor? Bu noktada ne tür bir enerji yönetim sistemi uygulanıyor? 

Güneş enerjisi ile sınırsız enerji kaynağı olan güneşten faydalanarak ihtiyacımız olan elektrik enerjisini kendimiz üreteceğiz. Aylık 40 ila 50 bin TL arası elektrik faturası geliyordu. Güneş enerjisi sistemi ile bu rakamın 45 bin TL’den 15 bin TL’ye düşmesini planlıyoruz. Güneş enerjisi panelleri ile yüzde 75 oranında elektrik faturamız düşecek. 

Verimlilik bugün tüm firmaların bir numaralı gündeminde bulunuyor. Fabrikamızda devraldığımızdan beri üretim verimliliğini artırmak amacıyla altyapı yatırımları yaptık. Bugün bunun son aşaması Güneş Enerjisi Sistemi’ne geçiyoruz. 
Yılda 10 -15 bin ton zeytin işliyoruz, üretim sürecinde elbette yüksek miktarda elektrik enerjisine ihtiyacımız var. Enerji ihtiyacımızı temiz ve ekonomik bir kaynaktan sağlama fikri önümüze geldiğinde heyecanla işe koyulduk. 

Fabrikanın çatısında kurulan güneş panelleri sayesinde ihtiyacımız olan elektrik enerjinin büyük bir kısmını güneş enerjisi ile sağlamış olacağız. Böylece bizim gibi bir “güneş ülkesinde” en temiz enerji kaynaklarından birine geçiş yapmış oluyoruz. Bölgede Fora Zeytin dışında güneş enerjisinden faydalanan başka bir firma yok. Yeryüzünün en eski ve güngörmüş meyvesine, zeytine böylesi bir çevreci üretim sistemi yakışırdı… Fora Zeytin fabrikası, Ekim ayı itibariyle sınırsız enerji kaynağı olan güneşten faydalanarak ihtiyacı olan elektrik enerjisini kendisi üretmeye başlıyor.

Projenin yatırım bedeli nedir? Kendini ne kadar sürede amorti etmesi hedefleniyor? 

Projelendirme aşaması 1 yıl, kurulumu ise 2 ay süren panel sisteminin yatırım maliyeti 600 bin euro değerindedir. Ayrıca güneş enerjisi uzun ömürlü... Kurduğumuz sistemden çeyrek yüzyıl yani 25 yıl boyunca yararlanma imkânımız var.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına önümüzdeki dönemlerde yatırım yapmayı planlıyor musunuz? Enerji ile ilgili hedeflerinizi öğrenebilir miyim? 

Önümüzdeki dönemlerdeki hedefimiz fabrikaya kurduğumuz güneş panellerinin sayısını arttırmak. Güneş Enerjisi sistemini kurma fikri ortaya çıktığında ilk başta 3 megavatlık bir proje düşünürken, 1 MW’a indik fakat 600 Kw için izin alabildik. 600 kilovat şuan da elektrik ihtiyacımızı karşılıyor ama beş yıllık yaptığımız planlarda karşılamıyor. Ancak daha fazla izin çıkıp çıkmayacağı henüz net değil. Bizim sistemiz şebekeye bağlı. Kullandığımızı kullanacağız, kullanmadığımız ise şebekeye satacağız. Örneğin fabrikanın çalışmadığı dönemlerde kullanmadığımızı şebekeye satacağız.