PRUFTECHNİK, proaktif bakım alanında çalışanların niteliğini artırmaya yönelik eğitim programları düzenlemeye devam ediyor. Bu sene eğitim programına yeni ve önemli eklemeler yapan PRUFTECHNİK, geniş ve kapsamlı bir eğitim yelpazesi sunuyor. Eğitim programı alanında gerçekleştirdikleri yenilikleri konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz PRUFTECHNİK Genel Müdürü Ozan Çakıtlı, eğitimlerin hem kişilere hem de sektöre sağlayacağı avantajları anlattı.  

“PROGRAMIMIZA YENİ VE ÖNEMLİ EĞİTİMLER EKLEDİK” 

PRUFTECHNİK olarak bu sene programımıza yeni ve önemli eğitimler ekledik. Bunlardan bence en önemlisi 3 gün boyunca devam edecek olan Kestirimci Bakım Eğitimi ve 2 gün sürecek olan Güvenilirlik Odaklı Bakım Eğitimi’dir. Güvenilirlik Odaklı Bakım Eğitimi’ne katılmanın ön koşulu ise Kestirimci Bakım Eğitimi’ne katılmış olmaktır. İşimiz gereği Endüstriyel tesislere çok sık servis veriyoruz ve ekipman satıyoruz. Burada dikkatimizi çeken önemli konulardan birisi Kestirimci Bakım yönteminin çok iyi anlaşılmadığıdır. Genel anlamda Kestirimci Bakım hizmetini sadece Titreşim Analizi yaparak arızaları önlemek olarak anlayan var, Termal kamerayı sadece Elektrik Bakım departmanı kullanır düşüncesinde olan mekanik bakım mühendisleri var, ultrasonik dedektör ile sadece hava kaçağı bulunabilir inancında olan mühendisler var. Bu gözlemler bize bu konunun üzerinde durmamız gerektiğini gösterdi ve yaklaşık bir yıllık bir çalışma sonucunda ‘Kestirimci Bakım Teknolojileri’ eğitiminin müfredatını oluşturduk. Eğitimin içerisinde ise titreşim analizi, termografi, ultrasonik analizler, yağ analizleri, elektriksel analizler ve tahribatsız muayene yöntemleri gibi kestirimci bakımın 6 ana başlığını işledik. Her başlığı da kendi alanında uzman olan kişiler anlatacak. Eğitmenlerimiz ise sahada önemli tecrübeye sahip olan kişilerden oluşacak. Katılımcılara; sahada ne gibi ölçümlerin alınabildiği, gerçek vaka analizleri ile arızaların oluşmadan önce nasıl tespit edilebildiğini, hangi ekipmanlarla bu çalışmaların yapılabildiğini, gerekli ekipmanların nasıl seçilmesi gerektiğini, personelin hangi yetkinliğe sahip olması gerektiğini anlatacaklar. Özellikle yöneticilerin mutlaka katılması gereken bir eğitim olduğunu düşünüyorum. Bu eğitim onlara kestirimci bakım departmanını nasıl kurgulamları gerektiğini, hangi personeli bu konuda görevlendireceğini ve anlatılan 6 farklı kestirimci bakım teknolojileri için kimleri görevlendireceğine ışık tutacaktır. Sonrasında ise kuracağı ekibe alanlarında uzmanlık kazandırmak için almaları gereken eğitimlerin birçoğunu yine PRUFTECHNİK Akademi olarak sunuyoruz. Titreşim Analizi, Termografi, Yağ Analizi gibi alanlarda ISO 18436 standardında personel yetkinlik sertifikası verebiliyoruz.

“TİTREŞİM ANALİZİ İLE İLGİLİ 4 SEVİYELİ PROGRAM SUNUYORUZ” 

Titreşim analisti olabilmeniz için ciddi bir eğitim ve tecrübeye sahip olmanız gerekiyor. Üniversitede aldığınız eğitim maalesef bu analizleri yapmanız için yeterli gelmiyor. Titreşim analizi ile ilgili 4 seviyeli bir eğitim programı sunuyoruz. Kişinin 4’üncü kategoriye gelebilmesi için toplamda 23 gün eğitim alması gerekiyor. ISO bu eğitimleri kategorilere ayırdığı için; 1’inci kademe için 4, 2’inci kademe için 5, 3’üncü kademe için 5 ve 4’üncü kademe için 5 + 4 günlük bir eğitim alması gerekiyor. 4’üncü kademeye ise 5 yılda ulaşıyorsunuz. Kısacası üniversiteden mezun olana kadar harcadığınız süreye eşdeğer bir süreç geçiyor.  Termografi, Yağ analizi, ultrasonik analizler için de benzer yapıda eğitim programları sunuyoruz. 

 “KESTİRİMCİ BAKIM TEKNOLOJİLERİ’NİN KULLANIMI ÜLKE KALKINMASINA KATKI SAĞLAR” 

Türkiye’nin rulman ithalatı 2018 yılında 334 milyon dolar seviyelerindeydi. Endüstriyel ekipmanlar içerisinde en fazla bozulan ve değeri yüksek olan parça rulmandır. Rulman arızaları çok basit şekilde önlenebilir ve ömrü uzatılabilir.  Öyle ki Kestirimci Bakım yöntemleri kullanılarak rulman ömürleri ortalama yüzde 30-40 oranında uzar.  Yani ülke ekonomisine yılda yaklaşık 100 milyon dolar katkı sağlanabilir. Bu sebeple kestirimci bakım teknolojilerinin bilinmesi, doğru uygulanması önemlidir. Sadece titreşim analizi ile değil ultrasonik dedektör ile, yağ analizi yöntemleri ile, elektriksel testlerle ekipmanlar sürekli izlenmelidir.  Kestirimci Bakım Teknolojileri ile ilgili farkındalık yaratmak adına fuar ve kongrelerin önemli katkısı olduğunu düşünüyorum Konuyla ilgili her türlü kongre ve fuarın üretim ve bakım mühendisleri, hatta fabrika müdürleri ve CEO’lar tarafından yakından takip edilmesi gerektiğine inanıyorum.