Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) nisan ayına ilişkin petrol piyasası raporunu açıkladı. Açıklanan rapora göre, Avrupa ve ABD'deki iyileşme sinyallerine karşın Hindistan ve Tayland gibi ülkelerde artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları nedeniyle küresel petrol talebindeki toparlanmada kırılgan eğilimin devam ettiğini belirtti. 

DÜŞÜŞ EĞİLİMİ MEVSİMSEL NEDENLERDEN DEVAM EDİYOR  

IEA, petrol talebinin geçen yılın sonlarındaki seviyeden daha düşük olduğuna işaret etti. Bu düşüş eğiliminin daha çok mevsimsel olduğuna dikkat çekilirken diğer sebepler arasında Brezilya, Hindistan ve Avrupa'daki salgın vakaları, ABD'de şubatta yaşanan dondurucu soğuklar gösterildi. Bu kapsamda, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre yaklaşık 5,4 milyon varil (yüzde 6) artışla günlük 96 milyon 400 bin varil seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Bu rakam bir önceki rapordaki tahminin yaklaşık 270 bin varil altında kaldı. Petrol talebinde bu yıl günlük 35 milyon 800 bin varille Asya Pasifik Bölgesi'nin başı çekmesi beklenirken, bu bölgeyi 30 milyon 200 bin varille Amerika kıtası ve 13 milyon 800 bin varille Avrupa izleyecek.

KÜRESEL PETROL ARZI NİSAN AYINDA ARTTI 

Rapora göre, küresel petrol arzı, geçen ay bir önceki aya göre 330 bin varil artış gösterdi. Bu artışla seviye günlük 93 milyon 370 bin varil seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam, OPEC ülkelerinin üretimlerinde rekor seviyede artış gösterdi. Geçtiğimiz yılın nisan ayına göre günlük 6,7 milyon varil daha az gerçekleşti. Tüm yılın ortalaması ise günlük 1,4 milyon varil üzerinde oldu.