Lüleburgaz Belediyesi, atık su arıtma tesisinden günde çıkan 20 bin metreküp çamuru kurutacağı Solar Kurutma Tesisi sayesinde çamuru, gübre ve toprak dolgu malzemesine dönüştürecek.

EVSEL ATIK SU TESİSLERİ ARASINDA İLK OLACAK

Trakya’nın ilk evsel nitelikli biyolojik atık su arıtma tesisi unvanı bulunan Lüleburgaz Belediyesi, evsel nitelikli atık su arıtma tesisleri arasında Trakya’da ilk olacak olan tesisten çıkacak gübre ve dolgu malzemelerini çeşitli alanlarda değerlendirecek.

İlçe genelindeki kamu binalarında yer alan eski tip muslukları tasarruflu musluk haline dönüştüren, yeşil kullanılabilir alanlarla kişi başına düşen yeşil alan miktarını gün geçtikçe artıran ve süresiz atık toplama kampanyasını başlatan Belediye, son olarak da biyolojik atık su arıtma tesisinden çıkan çamurları kurutacak.

HEDEF: YILDA 7 MİLYON METREKÜP KURUTMA

Lüleburgaz Belediyesi Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nden günde çıkan 20 bin metreküp çamuru kurutmak için harekete geçen Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü ekipleri, bin 800 metrekarelik alanda kurulacak tesisin çalışmalarına başladı.

Bu yıl içerisinde inşaatının tamamlanması beklenen tesis, faaliyete geçmesinin ardından yılda 7 milyon metreküp çamuru kurutacak. Halihazırda yüzde 23 kuruluk oranında çıkan çamurlar, tesisin çalışmasıyla beraber yüzde 80 kuruluğa ulaşacak.

DOĞAYA DÖNMESİ SAĞLANACAK

Üre oranı yüksek olan kurutulmuş çamurlar ise belediyenin alanlarında toprak dolgu malzemesi ve gübre olarak kullanılabilecek.

Yüksek gübre verimine sahip olan kurutulmuş çamur bununla beraber dolgu toprak malzemesi olarak da kullanılarak doğaya dönecek.